Még két hétig lehet pályázni párizsi kollégiumi szobákra

Infostart
2010. július 30. 18:44
Augusztus 15-ig lehet pályázni a Cité International Universitaire de Paris (CIUP) kollégiumi férőhelyeire. A Párizsi Magyar Intézet által kiírt pályázatra olyan magyar vagy francia ösztöndíjat elnyert tanulók jelentkezését várják, akik a 2010/2011-es tanévre mester- vagy doktorátusi képzésre felvételt nyertek párizsi, créteil-i vagy versailles-i egyetemre, főiskolára.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) egyben Collegium Hungaricum is, azaz a kultúraközvetítés mellett a két ország közötti oktatási és a tudományos kapcsolatok építése is feladata - olvasható az intézmény közleményében.

Mivel az intézet épületében nincs elegendő szoba a magyar ösztöndíjasok elhelyezésére, az Oktatási és Kulturális Minisztérium külön támogatásával a PMI minden évben bérlőkijelölési jogot vásárol a Cité International Universitaire de Paris-ban, hogy biztosítsa a magyar tanulók párizsi elhelyezését.

A múlt század 20-as éveiben épült kollégium-komplexumot olyan világhírű építészek jegyzik, mint például Le Corbusier. A francia főváros déli részén található 34 hektáros parkkal körülvett közel 40 épületben évente 10 000 rezidens, összesen 140 nemzetiség kap helyet.

A magyaroknak fenntartott kollégiumi férőhelyeket az utóbbi négy és fél évben összesen közel 125 diák vehette igénybe. Ecsedi-Derdák Andrásnak, az intézet igazgatójának fontos szempontja volt, hogy a pályázók szociális helyzetét is figyelembe vegye az általa felkért, francia és magyar szakemberekből álló független zsűri, hiszen a cél az, hogy ne a családok anyagi lehetőségein múljon, ki tölthet el egy esztendőt valamely híres Párizs-környéki egyetemen.

A nyertesek a Franciaországban töltött tanulmányi idő alatt alkalmanként segítik a PMI rendezvényeit - ezzel mintegy kiegészítik a csak tavaly közel felére kurtított költségvetéssel működő intézmény lehetőségeit, ugyanakkor hasznos szakmai és emberi kapcsolatokat is építhetnek.

Ezt segíti a három éve elindított "nevelőszülői" program is, amelynek keretében a Párizsi Magyar Intézet a mellette működő egyesületek segítségével összeköti az egyetemistákat francia családokkal, akik vasárnapi ebédmeghívásokkal, közös programokkal vagy éppen hasznos tanácsokkal teszik könnyebbé az olykor bizony meghökkentően nagy kulturális különbségek áthidalását. A tapasztalatok szerint a magyar fiatalok élnek a lehetőséggel és akár életre szóló barátságokat is kötnek az őket segítő baráti kör tagjaival.

A pályázati kiírásra augusztus 15-ig lehet jelentkezéseket beküldeni a ciup@instituthongrois.fr címre. A PMI az ösztöndíjak elbírálását a minisztériumtól kapott anyagi támogatás megítélésétől teszi függővé - amelyről az idei esztendőben még nem született végleges döntés.