Kéthly Anna a moszkvai filmfesztiválon

Infostart
2010. június 17. 12:00
Az orosz fővárosban Claude Lelouch francia filmrendező életműdíjának átadásával, valamint Egy nő és a férfiak című filmjének vetítésével kezdődik a 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál.

 A találkozón a játékfilmek versenyében szerepel Mészáros Márta Kéthly Annáról szóló, Az utolsó jelentés Annáról című filmje is.

Ezen kívül két magyar részvétellel készült koprodukció is szerepel a versenyben: a Látogatás című, osztrák-magyar-svájci film, amelynek rendezője Pejó Róbert, s amely elnyerte a legutóbbi filmszemle rendezői díját, továbbá a szerb-szlovén-francia-magyar koprodukcióban készült Besa - Az adott szó, amelyet Srdjan Karanovic rendezett.

Az orosz programban a nézők húsz dokumentum-, negyvenkilenc animációs és huszonöt játékfilmet láthatnak. Ezt a sorozatot Alekszadr Atanaszjan krimidrámája nyitja meg, és itt vetítik egyebek mellett Nyikita Mihalkov Csalóka napfény 2 című alkotását is, amelyet már Cannes-ban is bemutattak.

A fesztivál egyik nagy érdeklődésre számot tartó sorozatának a volt Szovjetunió filmstúdióiban készült háborús filmek retrospektívja ígérkezik, míg egy további visszatekintésben a filmművészet legkiemelkedőbb orosz és külföldi rendezőinek alkotásait láthatják a nézők. Retrospektív sorozatban vetítik Luc Besson, Claude Chabrol, Segio Leone és Akira Kuroszava számos filmjét.

Az alkotásokat június 26-áig vetítik, Mészáros Márta alkotását kedden mutatják be. A 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál Szent György-díját nemzetközi zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Luc Besson francia filmrendező.