Rétisas díszíti a Nyírvíz-palotát

InfoRádió / MTI
2010. június 2. 12:56
Speciális daru segítségével, a járókelők tapsa közepette emelték a helyére a tűzoltók szerdán azt a közel 300 kilogramm súlyú, rétisast ábrázoló szobrot, amely egykor Nyíregyháza emblematikus épületét, a Nyírvíz-palotát díszítette.

A szecessziós stílusban épült, ma lakásoknak, irodáknak és üzleteknek helyt adó palota Papp Gyula és Szabolcs Ferenc tervei alapján épült fel 1910-1912-ben. Oromzatán az ősfoglalkozásokat (a halászatot és a földművelést) férfi és női alakkal ábrázoló mozaikkép látható. A műemléki védelem alatt álló épületet egy rétisast ábrázoló szobor - egy helyi bádogosmester munkája - is "vigyázta". A műalkotást azonban 1956-ban eltávolították a tetőről, és azóta sem került elő.

A belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztésének keretében - a programra Nyíregyháza több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatást kapott - mintegy 336 millió forintból újult meg az épület tetőszerkezete, az utcai és udvari homlokzata, de elvégezték a közművek rekonstrukcióját is. A Városvédő Egyesület néha elnöke, az idén januárban elhunyt Labossa Gusztáv kezdeményezésére vetődött fel, hogy legyen újra rétisas a mintegy 30 méter magas palota tetején.