Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csúszik a Szépművészeti Múzeum sokat bírált átépítése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új látványterveken dolgozik a Szépművészeti Múzeum bővítésének tervezője. Karácsony Tamás Ybl-díjas építésznek ugyanis a bírálatok miatt meg kellett változtatnia az eredeti elképzelések egy részét. Az intézmény főigazgatója szerint télen elkezdődhetnek az átépítési munkálatok.

Talán sikerül dűlőre jutni a tervezőnek és a Szépművészeti Múzeum földalatti bővítését bírálóknak. Az Ybl-díjas építész, Karácsony Tamás most azon dolgozik, hogy eredeti elképzeléseit a kritikusok igényeihez igazítsa.

A tervező az KÉK - Kortárs Építészeti Központ által a múzeum bővítéséről rendezett beszélgetés után az InfoRádiónak elmondta: megvizsgálta a bírálók javaslatait, és ezek alapján vissza kell építeni egy lépcsőt, valamint az alatta húzódó teret is a megváltozott egyensúlyi helyzethez kell igazítani.

Olyan megoldást kerestünk, tette hozzá, amely a legközelebb áll a természeteshez. Karácsony Tamás azonban úgy véli, ha a lépcső oldalába helyezik a bejáratokat, akkor a közönség nem ott jut be az épületbe, ahol az természetes lenne.

El kell fogadni, hogy a látogató így nem találja meg azt a pontot, ahol beléphetne, hanem két lépéssel többet kell megtennie - fejtette ki a tervező, aki szerint el kell gondolkozni azon, mi lehet a megoldás a megadott feltételek között.

Azt nem mondom, hogy az áttervezett változat nagyon rossz, de teljes értékű nem lesz, az biztos - jegyezte meg Karácsony Tamás.

Baán László főigazgató azt infoRádiónak azt nyilatkozta: kompromisszumot kötöttek a Hősök tere és az épület megjelenéséről szóló kérdésben.

Van azonban egy pont, amitől kezdve már nem hátrálhattak meg. A mércét a XXI. századi Európához kell igazítani. Ha bárki jár a világ múzeumaiban, pontosan tudja, hogy az ilyen típusú bővítéseket már végrehajtották  - figyelmeztetett az intézmény vezetője.

Az igazgató elmondta: kényszerű, két hónapos halasztást jelent a lépcsőbejárat és az üvegkubus áttervezése. Ez azt jelenti, hogy a nyárra időzített közbeszerzési eljárás elindítása, elbírálása és az építkezés megkezdése őszre tolódik.

Valószínűleg télen elkezdődhetnek a munkák az épületen belül, tavasszal pedig lehet folytatni a külsőkkel - tájékoztatott Baán László, aki szerint másfél év múlva Budapest gazdagabb lehet egy nagyszerű, új épülettel.

Az igazgató úgy véli, a kormányváltás nem befolyásolja a terveket, mert ezeknek nem csak a kormányon, hanem az önkormányzatokon is át kellett mennie, és ott egyöntetű támogatást kaptak.

Hanganyag: Farkas Dávid