eur:
395.46
usd:
372.37
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Elhunyt Schwajda György, az új Nemzeti Színház első igazgatója

Elhunyt Schwajda György író, dramaturg; a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját egy hónappal 67. születésnapja után érte a halál. Schwajda György 1999-től az új Nemzeti Színház felépítésének kormánybiztosa, majd az új színház felépítésére létrejött Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója, s 2002 májusáig a Nemzeti Színház igazgatója volt. 2008 júliusától töltötte be a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói tisztét.

Schwajda Györgyöt a Csiky Gergely Színház, Kaposvár önkormányzata és a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Az MTI úgy értesült, hogy Schwajda György hétfő délután a kaposvári kórházban hunyt el. Az önkormányzat közleménye szerint Schwajda György halálát "rendkívül gyors lefolyású, gyógyíthatatlan betegség" okozta.

"A nemzetközi hírű drámaíró és dramaturg, a színházi élet meghatározó személyisége több évtizedes alkotó tevékenységével beírta magát a magyar színháztörténetbe. Schwajda György írói és színházigazgatói tevékenysége mellett színházépítő is volt. Az új Nemzeti Színház építését kormánybiztosként szervező igazgató nagy tervekkel látott munkához Kaposváron. Ekkor érte a halál..." - méltatta az elhunyt művészt az önkormányzat közleménye.

A nemzetközi hírű drámaíróra és dramaturgra emlékezve az m2 április 20-án, kedden este 22.05-től újra műsorra tűzi a Záróra 2009. október 28-i adását, Schwajda György utolsó televíziós interjúját. A Magyar Televízió közleménye szerint Schwajda a szolnoki Szigligeti Színház élén töltött évekről, a budapesti Nemzeti Színház megépítése körüli vitákról, illetve kaposvári terveiről is beszélt a műsorban.

Schwajda György 1943. március 24-én született Budapesten. Kezdetben újságkihordással kereste kenyerét, majd volt segédmunkás, betanított nyomdász, díszletmunkás, világosító, s e rögös pályaút végén okleveles tűzoltókészülék-ellenőr lett.

Első darabját Bohóc címmel 23 éves korában írta, s nyomban országos színműpályázatot nyert vele. Ennek ellenére csak négy év múlva, 1970-ben felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakára. 1973 és 1976 között Szolnokon, 1978-ban a budapesti Nemzeti Színházban, 1979-ben Szegeden, 1979-től Miskolcon volt dramaturg.

A művész 1985 és 1992 között a szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaként, majd 1993-ban és 1994-ben a Művész Színház művészeti igazgatójaként irányította a társulatokat. 1995-től 2000 októberéig ismét a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója volt. Több drámát írt, közülük a Himnusz a legismertebb.

1999-től az új Nemzeti Színház felépítésének kormánybiztosa, majd az új színház felépítésére létrejött Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója, s 2002 májusáig a Nemzeti Színház igazgatója volt. Schwajda György 2008 júliusától töltötte be a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói tisztét.

Fontosabb színházi munkái a Port.hu adatbázisa szerint: A cigánybáró (szövegíró), Csoda (író), Háry János (dramaturg), Himnusz (író), Egy hölgy a Maximból (író), Ludas Matyi (író), Lüszisztráté (rendező), Nagyidai cigányok (színpadra alkalmazta), A néma revolverek városa (színpadra alkalmazta), Óz, a nagy varázsló (szerző), Száz év magány (író), Szeget szeggel (átdolgozta), Üvöltő szelek (rendező), A vihar (rendező).

Íróként jegyezte az emlékezetes Legényanya című filmvígjátékot és az Indul a bakterház című tévéfilmet.

A pályatársak közül munkatársa és barátja, Selmeczi György azt mondta az MTI-nek, hogy Schwajda György született színidirektor volt. "Schwajdát a magyar színházi élet egyik legkarizmatikusabb figurájának tartom. Született színidirektor volt, mindent egyesített a személyiségében, ami a színidirektor éthoszához hozzátartozik (...): egyszerre tudott társulati harmóniát és szellemi izgalmat teremteni" - mondta a kaposvári színház zenei igazgatója. Szerinte Schwajda György olyan különleges személyiség volt, aki konszenzust tudott teremteni maga körül. "Nem volt olyan elfogult színházi ember, aki ne ismerte volna el az ő képességeit és tudását" - fogalmazott.

Bár Schwajda György egy tavaszi beszélgetésen azt mondta, nem érzi jól magát Kaposváron, Selmeczi György szerint ez a megjegyzés inkább csak a helyzetnek szólt: "A lokális harcok és gáncsoskodások esetleg napi rossz közérzetet okoztak neki, de egészében rendkívül felvillanyozott volt, hogy újra színházat építhet". Selmeczi elmondása szerint az igazgató kitűnő munkabírásnak örvendett, egy hete még a jövő évi kaposvári műsorterven dolgoztak.

Szinetár Miklós rendező, a Magyar Állami Operaház egykori főigazgatója röviden nyilatkozott az MTI-nek Schwajda György haláláról: "sokakkal ellentétben nagyon szerettem, nagyra becsültem, és nagyon sajnálom".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×