Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar világpremier a cannes-i filmfesztiválon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A cannes-i filmfesztiválon tartják Kocsis Ágnes új alkotása, a Pál Adrienn világpremierjét; a filmet az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) című válogatásban mutatják be - jelentette be csütörtökön Párizsban Thierry Frémaux, a világ egyik legjelentősebb filmművészeti szemléjének művészeti igazgatója.

A 63. cannes-i filmfesztivált május 12. és 23. között rendezik meg. A seregszemle további meghívottjait, a rövidfilmeket, valamint a Rendezők Két Hete és a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programok idei válogatását a jövő héten hozzák nyilvánosságra a francia szervezők.

A Pál Adrienn című filmnek a második legrangosabb, a filmnyelvet megújító alkotások szekciójában, az Un certain regard válogatásban lesz a világpremierje, ahol 17 alkotás, például Jean-Luc Godard és Manoel de Oliveira legújabb filmjével együtt szerepel. Ebben a válogatásban mutatkozott be korábban Antal Nimród Kontroll, Mundruczó Kornél Johanna és Pálfi György Taxidermia című filmje is.

A cannes-i díszbemutató pontos időpontját, melyre az alkotók jelenlétében kerül majd sor, a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a fesztivál szervezői.

A Magyar Filmunió összegzése szerint Kocsis Ágnes második játékfilmje magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült. A film Piroska, egy túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő története. A nő az elfekvő osztályon dolgozik, életét körbefonja a halál. Egy napon útra kel, hogy megkeresse régen elvesztett gyerekkori barátnőjét. Miközben az emlékeit próbálja összegyűjteni, ellentmondásos utazásra indul a saját és azok emlékezetében, akikkel útja során találkozik.

A forgatókönyvet a rendező Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám volt, a főszerepben Gábor Éva látható.

Kocsis Ágnes nem először szerepel Cannes-ban: a sikeres rövidfilmek után 2006-ban készített, Friss levegő című rendezői diplomafilmje a nemzetközi közönségnek szintén a cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be, a Kritikusok Hete programjában. Ugyanabban az évben A vírus című rövidfilmjével a Cinéfondation programjába is meghívták, ahol a Tim Burton elnökölte zsűri díjjal méltatta.

Kocsis Ágnes (1971) lengyel, esztétika és filmelmélet szakokon végzett az ELTE-n. 2003-ban két szemesztert ösztöndíjjal a római Centro Sperimentale di Cinematografián végzett el rendezés és forgatókönyvírás szakon, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott Grunwalsky Ferenc osztályában 2005-ben. Filmes tárgyú írásai, fordításai jelentek meg különböző filmes szaklapokban.