eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyar világpremier a cannes-i filmfesztiválon

A cannes-i filmfesztiválon tartják Kocsis Ágnes új alkotása, a Pál Adrienn világpremierjét; a filmet az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) című válogatásban mutatják be - jelentette be csütörtökön Párizsban Thierry Frémaux, a világ egyik legjelentősebb filmművészeti szemléjének művészeti igazgatója.

A 63. cannes-i filmfesztivált május 12. és 23. között rendezik meg. A seregszemle további meghívottjait, a rövidfilmeket, valamint a Rendezők Két Hete és a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programok idei válogatását a jövő héten hozzák nyilvánosságra a francia szervezők.

A Pál Adrienn című filmnek a második legrangosabb, a filmnyelvet megújító alkotások szekciójában, az Un certain regard válogatásban lesz a világpremierje, ahol 17 alkotás, például Jean-Luc Godard és Manoel de Oliveira legújabb filmjével együtt szerepel. Ebben a válogatásban mutatkozott be korábban Antal Nimród Kontroll, Mundruczó Kornél Johanna és Pálfi György Taxidermia című filmje is.

A cannes-i díszbemutató pontos időpontját, melyre az alkotók jelenlétében kerül majd sor, a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a fesztivál szervezői.

A Magyar Filmunió összegzése szerint Kocsis Ágnes második játékfilmje magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült. A film Piroska, egy túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő története. A nő az elfekvő osztályon dolgozik, életét körbefonja a halál. Egy napon útra kel, hogy megkeresse régen elvesztett gyerekkori barátnőjét. Miközben az emlékeit próbálja összegyűjteni, ellentmondásos utazásra indul a saját és azok emlékezetében, akikkel útja során találkozik.

A forgatókönyvet a rendező Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám volt, a főszerepben Gábor Éva látható.

Kocsis Ágnes nem először szerepel Cannes-ban: a sikeres rövidfilmek után 2006-ban készített, Friss levegő című rendezői diplomafilmje a nemzetközi közönségnek szintén a cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be, a Kritikusok Hete programjában. Ugyanabban az évben A vírus című rövidfilmjével a Cinéfondation programjába is meghívták, ahol a Tim Burton elnökölte zsűri díjjal méltatta.

Kocsis Ágnes (1971) lengyel, esztétika és filmelmélet szakokon végzett az ELTE-n. 2003-ban két szemesztert ösztöndíjjal a római Centro Sperimentale di Cinematografián végzett el rendezés és forgatókönyvírás szakon, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott Grunwalsky Ferenc osztályában 2005-ben. Filmes tárgyú írásai, fordításai jelentek meg különböző filmes szaklapokban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×