eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyílt próbák, gyerekelőadás és tombola a színházi világnapon

Idén Judy Dench Oscar-díjas brit színésznő fogalmazta meg a színházi világnap köszöntőjét, amelyet március 27-én a világ minden színházában felolvasnak az előadások előtt.

A színházi világnapra írott üzenetében Judy Dench a színházat a szórakoztatás és az ihlet forrásának nevezi, amely képes a különböző kultúrák és népek egyesítésére, ismereteket átadni és nevelni is egyben.

A világnap budapesti megemlékezéseinek keretében a Katona József Színházban délelőtt 11 órától A szerelem diadala című új produkció nyílt próbáját tekinthetik meg az érdeklődők. A színház közönségszolgálati irodában a társulat tagjai árusítanak kedvezményes jegyeket.

Többek közt Kocsis Gergellyel, Máté Gáborral, Nagy Ervinnel, Rezes Judittal, Ónodi Eszterrel és Szacsvay Lászlóval találkozhatnak az érdeklődők. Este A kétfejű fenevad előadása után pedig közönségtalálkozó keretében beszélgethetnek el a nézők az alkotókkal.

A Bárka Színházban délelőtt tíztől Meseladik címmel a 6 és 12 év közti gyerekek számára rendeznek előadást, délután pedig a Victory című darabhoz kapcsolódó kritikaíró és a Piaf dalszövegfordító pályázat eredményhirdetését tartják.

Este hét órától Esterházy Péter: Harminchárom változat Haydn-koponyára című előadását tekintheti meg a közönség, amelynek tagjai az előadás után tombolán nyerhetnek színházi ajándékokat.

Az Új Színházban délelőtt 11 órától Márta István igazgató kalauzolja a nézőket a kulisszák mögött. Déltől Shakespeare: Ahogy tetszik című komédiának nyílt próbájába lehet betekinteni, délután egytől újabb kulisszajárást rendeznek, este hét órától pedig Dacia Maraini A királynő teste című darabjának premierjével ünnepel a társulat.

A világnaphoz kapcsolódva hétfőn a Budapesti Operettszínházban tartja hagyományos jótékonysági gálaestjét a MASZK Országos Színészegyesület, ahol átadják a Gobbi Hilda-, Soós Imre-, Vámos László-, Mensáros László-, Amphiteatrum- és Hevesi Sándor-díjakat is.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta ünneplik március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a párizsi Nemzetek Színházának évadnyitója. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára és tisztelegjen a színészek és a színházi dolgozók munkája előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×