eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rakovszky Zsuzsa: A Kossuth-díj megoldja a megélhetési gondjaimat

Most már teljesen az írásnak szentelhetem magam, a Kossuth-díj megoldja a megélhetési gondjaimat - nyilatkozta az InfoRádiónak Rakovszky Zsuzsa. A József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas és Babérkoszorú-díjas író, költő jelentős és figyelemre méltó prózai munkásságáért vehette át hétfőn az újabb elismerést.

Mennyire lehet feldolgozni, ami Magyarországon történik? Miből tud merítkezni?

Személyes emlékekből, meg a környezetemből. Szerencsém van, mert nem Pesten élek, hanem vidéken, és megmaradt a gyerekkori környezetem. Nem kifejezetten irodalmi közegben töltöm a napjaimat, így megmaradt körülöttem a kapcsolatoknak az a rendszere, amiből talán könnyebb meríteni.

Mennyiben változtatja meg az életútját a Kossuth-díj?

Csúnya dolog, ha azt mondom, hogy a megélhetésben. Nagyon sok mindent csináltam az írás mellett, például fordítottam, szintén megélhetési okokból. Most már teljesen az írásnak szentelhetem magam.

Ma miként tud megélni Magyarországon egy író-költő?

Gondolom mindenki tisztában van azzal, hogy kizárólag az írásból, illetve a könyvekből nagyon nehéz megélni. Valamit dolgozni kell mellette, de ezt sem könnyű megtalálni. Jelenleg mindenki megpróbálja megoldani a helyzetét, a polgári szakmájától, az élethelyzetétől, és attól függően, hogy hol él. Nem tudom, hogy a kollégák hogy csinálják.

Ha ezzel a díjjal hazamegy, hogyan folytatódik a munka? Min dolgozik most?

Egy regényfélén dolgozom, a regény és fikció között valahol, amely egy 19. századi írónőnek az életéről szól.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×