Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rakovszky Zsuzsa: A Kossuth-díj megoldja a megélhetési gondjaimat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Most már teljesen az írásnak szentelhetem magam, a Kossuth-díj megoldja a megélhetési gondjaimat - nyilatkozta az InfoRádiónak Rakovszky Zsuzsa. A József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas és Babérkoszorú-díjas író, költő jelentős és figyelemre méltó prózai munkásságáért vehette át hétfőn az újabb elismerést.
Mennyire lehet feldolgozni, ami Magyarországon történik? Miből tud merítkezni?

Személyes emlékekből, meg a környezetemből. Szerencsém van, mert nem Pesten élek, hanem vidéken, és megmaradt a gyerekkori környezetem. Nem kifejezetten irodalmi közegben töltöm a napjaimat, így megmaradt körülöttem a kapcsolatoknak az a rendszere, amiből talán könnyebb meríteni.

Mennyiben változtatja meg az életútját a Kossuth-díj?

Csúnya dolog, ha azt mondom, hogy a megélhetésben. Nagyon sok mindent csináltam az írás mellett, például fordítottam, szintén megélhetési okokból. Most már teljesen az írásnak szentelhetem magam.

Ma miként tud megélni Magyarországon egy író-költő?

Gondolom mindenki tisztában van azzal, hogy kizárólag az írásból, illetve a könyvekből nagyon nehéz megélni. Valamit dolgozni kell mellette, de ezt sem könnyű megtalálni. Jelenleg mindenki megpróbálja megoldani a helyzetét, a polgári szakmájától, az élethelyzetétől, és attól függően, hogy hol él. Nem tudom, hogy a kollégák hogy csinálják.

Ha ezzel a díjjal hazamegy, hogyan folytatódik a munka? Min dolgozik most?

Egy regényfélén dolgozom, a regény és fikció között valahol, amely egy 19. századi írónőnek az életéről szól.

Hanganyag: Szépvölgyi István