eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Kik kapják az aranyszobrocskákat?

Roger Ebert Pulitzer-díjas chicagói filmkritikus szerint idén Kathryn Bigelow rendezése, A bombák földjén, valamint Sandra Bullock és Jeff Bridges kapja az Oscar-díjat.

A nagy tekintélyű szakíró kedden Oprah Winfrey tévéshow-jában beszélt arról, hogy nem igen emlékszik még egy olyan évre, amikor ilyen könnyű lett volna előre megmondani, ki nyeri az Amerikai Filmakadémia díját.

Mint mondta, szerinte az egyetlen bizonytalan kategória a legjobb filmé, amelyben ő A bombák földjén című iraki háborús mozi győzelmét jósolja. A színészi alakítások terén azonban úgy vélte nem is kétséges, hogy Sandra Bullock és Jeff Bridges veheti át az Oscar-szobrot.

A 67 esztendős kritikus - akit 2002-ben diagnosztizált pajzsmirigy rákja miatt többször megoperáltak, és gyógyulása a hangjába került - először szólalt meg új, szintetikus hangján.

Egy skót cég ugyanis személyesen elmondott kritikáinak audioanyagát felhasználva olyan szoftvert gyártott a számára, amely a laptopján írt szöveget beszéddé alakítja. Ebert elmondta, hogy a program még fejlesztésre szorul, de legalább hasonlít igazi hangjára.

Akadályok A bombák földjén előtt

Néhány nappal az Amerikai Filmakadémia díjainak kiosztása előtt már a második buktató gördült A bombák földjén című Oscar-esélyes film elé: egyik producerét kedden negatív kampány miatt kizárták az Oscar-ceremóniáról, majd egy amerikai őrmester beperelte be az iraki háborús dráma alkotóit, mert szerinte róla mintázták a film főszereplőjét.

Jeffrey S. Sarver azt állította, hogy a vele valóban megtörtént szituációkat alakította Mark Boal forgatókönyvvé, ráadásul a filmben használt "the hurt locker" (kárelhárító) kifejezés is éppen tőle származik. (A film eredeti címe szintén The Hurt Locker.)

A Savert képviselő michigani ügyvéd, Geoffrey Fieger szerdára hívott össze sajtótájékoztatót a megítélése szerint "sok millió dolláros" ügyben.

A filmet forgalmazó Summit Entertainment keddi közleményében megerősítette a produkció állítását, miszerint a film harctéren szolgálatot teljesítő katonákról szóló kitalált történetet ábrázol.

Boal újságíróként jutott el Irakba és egy bombákat hatástalanító egység életét követte nyomon. Tapasztalatairól a Playboy magazinnak írt cikket, amely később a forgatókönyv alapjává vált. A könyv egy Will James nevű tűzszerészt állított a cselekmény középpontjába.

Saver keresetében arra hivatkozott, hogy Boal az ő egységéhez csatlakozott Irakban és szerinte róla mintázta a főhőst, csak a nevét változtatta Jamesre.

A Kathryn Bigelow rendezte A bombák földjén számos kritikai és szakmai elismerést begyűjtött bemutatása óta. Az egyik legesélyesebbként jegyzik a legjobb film Oscar-díjára és elemzők szerint Bigelow lehet az első nő, aki megkapja az Amerikai Filmakadémia legjobb rendezésért járó elismerését.

A vasárnapi ünnepélyes díjkiosztó előtt azonban ez már a második malőr, amellyel a produkciónak szembe kell néznie. A film francia társproducerét, Nicolas Chartier-t negatív kampány miatt azzal a büntetéssel sújtotta kedden a filmakadémia, hogy kizárta az Oscar-ceremóniáról.

Chartier az Oscar-szavazás múlt heti finisében küldött szét a filmakadémia tagjainak egy olyan e-mailt, amelyben arra kérte őket, ne az "ötszáz millió dolláros filmre", vagyis az Avatarra adják voksukat, hanem támogassák inkább a kis költségvetésű A bombák földjént. A producer a filmakadémia szigorú szabályainak megszegéséért nyilvános bocsánatkérésre kényszerült.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×