eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jimi Hendrix új albuma hétfőn jelenik meg

Világszerte hétfőn jelenik meg minden idők talán legnagyobb hatású rockzenésze, Jimi Hendrix "új" albuma; az eddig hozzá nem férhető stúdiófelvételeket tartalmazó Valleys of Neptune mellett halálának 40. évfordulója alkalmából "felturbózott" változatban kiadják eddigi lemezeit is.

A Valleys of Neptune a zenész húga, Janie Hendrix gondozásában jelenik meg (mellette Eddie Kramer és John McDermott volt a társproducer); ő a gitáros hagyatékát őrző Experience Hendrix LLC vezetője.

A korong hatvan perces, tizenkét számot tartalmaz, ezek zöme akkor készült, amikor Hendrix állandó társaival, Noel Redding basszusgitárossal és Mitch Mitchell dobossal az Electric Ladyland című album 1968 októberi megjelenése után stúdióba vonult. A felvételekből akkor a trió felbomlása miatt nem lett semmi, de azóta sem - egészen mostanáig.

A CD igazi csemegéket tartalmaz; ezek jó részét koncerteken ugyan játszotta Hendrix, illetve nem teljes változatban rákerültek egy-egy kiadványra, leginkább kalózlemezekre, amelyek száma szinte megbecsülhetetlen. A címadó Valleys of Neptune például hosszú ideje a legkeresettebb Hendrix-felvétel, ebben a formában azonban soha nem jelent még meg.

Szerepel a lemezen Elmore James klasszikus Bleeding Heart-ja, az Eric Clapton-féle Cream által ismertté tett Sunshine of Your Love, valamint olyan Hendrix-szerzemények első változata, mint a Ships Passing Through The Night, a Lullaby For The Summer, vagy a Jimi Hendrix Experience által feldolgozott Hear My Train A Comin'.

A dalokat Londonban és New Yorkban rögzítették 1969. februárja és májusa között. Tíz dalban Hendrix énekel, és van két instrumentális darab, a már említett Sunshine of Your Love és a Lullaby For The Summer.

A felvételek producere maga Jimi Hendrix volt, a lemezre rákerült legkorábbi szám kivételével; utóbbit, a Mr. Bad Luck-ot még 1967. május 5-én készítették Chas Chandler irányításával. Kizárólag ennél, valamint a záródarab Crying Blue Rain esetében adtak hozzá utólag basszust és dobot az eredeti felvételhez, a többi szám úgy szól, ahogy akkor feljátszották - elképesztően frissen és energikusan.

Három szám erejéig - Stone Free, Valleys of Neptune, Bleeding Heart - Noel Redding helyett Billy Cox, a Band of Gypsys formációban hozzá csatlakozott társa hallható a lemezen, Hendrix és Redding ugyanis a jövőt illető zenei viták következtében összeveszett egymással.

Mint az új lemez kapcsán tartott budapesti sajtóbemutatón Póka Egon basszusgitáros, a Hendrix-dalokat játszó Póka Egon Experience vezetője fogalmazott, "Hendrix a rockgitározás alapköve, valóságos ufó volt".A Valleys of Neptune borítója Jimi Hendrix 15 éves korában készített festményén alapul, a gitárzseni fotóját pedig nem más, mint Linda Eastman, Paul McCartney későbbi felesége készítette. A CD társkiadója a Sony.

Szintén hétfőn jelenik meg világszerte Hendrix négy klasszikus lemezének - Are You Experienced?, Axis: Bold As Love, Electric Ladyland, Fist Rays of the New Rising Sun - újrakiadása. Ezekhez bónusz DVD tartozik dokumentumfilmekkel. Ezek mellett idén újra megjelenik a Band of Gypsys koncertelemez, két válogatás, valamint Hendrix 1969-es koncertje a woodstocki fesztiválon; utóbbi DVD-n és Blue-ray formátumban is.

Jimi Hendrix negyven évvel ezelőtt, 1970. szeptember 18-án hunyt el Londonban. Huszonhét éves volt, halálának körülményei valószínűleg sohasem lesznek tisztázottak. Bár az öngyilkosság és a gyilkosság sem kizárható, a legvalószínűbb, hogy miután bort ivott, túladagolta az általa kevéssé ismert altatófajtát, és alvás közben megfulladt.

Hendrix - a technikának köszönhetően - "fellép" az idei Glastonbury Fesztiválon: a Bleeding Heart című dalhoz készült új klipet levetítik a híres piramis alakú színpadon.

A jubileumi Hendrix-év kapcsán tehetségkutató gitárversenyt rendez Magyarországon a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz). A pályázók a YouTube-ra tölthetik fel videóikat és május 31-ig kell regisztrálniuk a www.ujgitaros.hu oldalon, amelyre kikerülnek a felvételek; ezekre június 15-ig lehet szavazni.

Egy szakmai zsűri a legtöbb szavazatot kapott tíz pályázó közül ötöt választ ki, ezeket a június 21-i Thanks Jimi Fesztiválon mutatják be. A végső győztes egy félmillió forint értékű White American Vintage 70's Stratocaster gitárt kap, és profi stúdiókörülmények között rögzítheti dalát, amelyet a Sony Music kiad. A négy másik döntős különböző hangszer-kiegészítőket, erősítőt nyer.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×