Einstein felesége lesz Csuja Imre

Infostart
2010. március 5. 10:00
Vallai Péter és Csuja Imre főszereplésével péntek este mutatja be az RS9 Színház Podmaniczky Szilárd új drámáját Albert Einstein paprikáskrumpli címmel. Az abszurd történet a világ leghíresebb tudósának különös, de sikertelen házasságát mutatja be paprikáskrumpli készítés közben. Einsteinnek szerb származású, első feleségétől, Mileva Mariætól három gyermeke született, és válásuk után a fizikus neki ígérte és adta a Nobel-díjért járó pénzjutalmat. Csuja Imrével beszélgettünk, aki Einstein feleségét alakítja majd a darabban.
Nem most dolgozik először együtt Podmaniczky Szilárddal és Vallai Péterrel, 2008 szeptemberében mutatták be a Beckettre várva című Godot-ra várva parafrázist, szintén az apró RS9 Színházban. Hogyan alakult ki az együttműködés?

Sok évvel ezelőtt Szilárdról portréfilmet készítettek a Duna Televízióban, amelyben én is szerepeltem: elmondtam az egyik novelláját. Tulajdonképpen ezután, telefonon ismerkedtünk meg. Aztán megírta a Beckettre várva című darabot, és az RS9 Színház úgy döntött, hogy műsorra tűzi Vallai Péterrel és velem. Hagyományosan indult az együttműködésünk - így osztják a szerepeket. A bemutató után természetesen felmerült a folytatás lehetőséfe, a cím már meg is volt Szilárd fejében valamilyen paprikáskrumpliról és Albert Einsteinről, és most itt az újabb bemutató.

Az Albert Einstein paprikáskrumpli című előadásban Ön Mileva Mariæot, a tudós első feleségét alakítja. Mi ennek az igaz történeten alapuló drámának a műfaja?

Tragikomikus, abszurd, groteszk játék. Einstein első házasságát, a családot mutatja be az író, a konfliktusokat, a sértettséget, de ugyanakkor a szeretet is. Úgy próbáltuk a darabot, hogy sokszínűség jellemezze ezt a kapcsolatot. Tragikus volt a család sorsa, az egyik gyerek skizofrén volt, a másik meghalt. Einstein és a felesége inkább külön éltek egymástól, mint együtt, mégis 17 évet lehúztak egymással.

A paprikáskrumpli hogyan kerül a történetbe? Valóban főzni fognak a színpadon Vallai Péterrel?

Vallai nem fog főzni, én fogok főzni. Már túl is vagyunk két nyilvános főpróbán, nagyon szereti a darabot a közönség. Õk is megkóstolhatják a főztömet, mert, ahogy tart az előadás, közben megfőzzük a paprikáskrumplit is.

Egy női szerepnek milyen nehézségei vannak? Hogyan készült az alakításra?


Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen szerepekkel, mert könnyen elviheti az embert a szélsőséges viccelődés felé, ezt pedig nem akartuk. A darabból kiindulva nagyon finom gesztusokkal próbálom bemutatni ezt a nőt, a jószívűségét, a kicsinyességét, a szeretetteliségét, a sértettségét, megbántottságát. A saját gesztusaimból indulok ki, és természetesen belekerülnek kifejezetten női mozdulatok is, de azokat finoman kell adagolni és akkor "normális" alakítás születhet.

A jövő hét pénteken újabb bemutatóban játssza majd az egyik főszerepet, Vaszilij Szigarjev neves orosz kortárs író drámáját, a Guppit mutatják be a Centrál Színházban. Szintén egy család életébe pillanthatunk be, de ezúttal Ön a felszarvazott férj szerepét játssza majd, egy labilis és kiszolgáltatott nő oldalán.

Ez egy hihetetlenül izgalmas és bonyolult színdarab, különféle húrokat kell megszólaltatni, hallatlan szélsőséges dolgokat engedhet meg magának a színész a játék során. Györgyi Annával és Bán Jánossal fogunk együtt szerepelni. Az előadás műfaja: tragédia, komédia, tragédia - így, ahogy mondom.

Ebben a hónapban három bemutatóban is jelentős szerepben lépett színpadra. Hogyan bírja ezt a sok munkát? Gyakran vállal az anyaszínházán, az Örkény Színházon kívül is szerepeket?

Nem túl gyakran, ez most így alakult. Február 13-án volt az Örkény Színházban a Bohémélet bemutatója, aztán Podmaniczky Szilárd az Albert Einstein paprikáskrumpli darabot nekünk írta, azt nem lehetett nem elvállalni. Ez a Guppi című előadásunk pedig egy váratlan helyzet volt, mi ezt az előadást először egy felolvasószínházban készítettük el, az fejlődött tovább. Az élet szülte ezeket a helyzeteket, szépen, okosan kellett beosztanom az energiáimat.

Filmes produkcióban dolgozik-e éppen? Elsősorban az Üvegtigris 3. forgatására lennék kíváncsi, elkezdték-e már a munkálatokat? Csoki újra száguld majd?

Pletyka szinten tudom, hogy valószínűleg forgatjuk a nyáron. Még semmi konkrétumot nem tudok, nyilván már az előkészületek folynak, és hamarosan minket is fel fognak hívni. Az Állomás című sorozat megy a Duna televízióban, azt is nyáron forgatjuk. Más film nincs, úgyhogy most egy kicsit pihenni fogok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást