eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jövőre már hárman válogatnak a POSZT-ra

A Magyar Színházi Társaság Nyilvánosságra hozta az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó, azaz a POSZT versenyprogramját. 120 színielőadás megtekintése után 14 előadást válogatott a fesztivál műsorába Fáy Miklós újságíró, zenekritikus.

10. alkalommal rendezik meg Pécsen az Országos Színházi Találkozót június 3. és 12. között. Idén Fáy Miklós újságíró, kritikus válogatta a POSZT programját.

2009. április 1-től tegnap estig színházról-színházra járt a válogató, a budapesti, vidéki és határon túli intézmények saját bemutatóikat ajánlhatták a figyelmébe, de a végső szó az övé volt.

Döntése szerint a versenyprogram nagyszínpadi előadásai közé került az Örkény Színház "Arturo Ui" című Brecht-bemutatója, egy hatalmas karfiollal és Kerekes Évával a főszerepben, Zsótér Sándor rendezésében. Mohácsi János rendező és testvére, Mohácsi István drámaíró, valamint a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek közös alkotása, "Az elveszett levél" is a POSZT műsorára került.

Hasonló improvizációs technikával készült a mobiltelefonok használatának kultúrájáról egy szórakoztató revü az Egri Gárdonyi Géza Színházban Máté Gábor rendezésében. Máté Gábornak egy másik munkája is bekerült a programba, az anyaszínházában, a Katona József Színházban bemutatott "A hős és a csokoládékatona" című víg kedélyű, zenés, szerelmi történet.

Gogol Revizorját a Zalaegerszegi Színház mutatja be Pécsen, Bagó Bertalan rendezésében. A Debreceni Csokonai Színház Szergej Medvegyev: Fodrásznő című drámájával, Trill Zsolt és Szűcs Nelli főszereplésével, az orosz Viktor Rizsakov rendező munkájával szerepel majd.

A hét stúdióelőadás között két határon túli színház is bemutatkozik: a Szabadkai Urbán András Társulat "The beach" című játéka, amely Albert Camus: Közöny című regénye alapján készült, valamint a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum közös vállalkozása, a 20/20 című előadás, amely egyedülálló módon először foglalkozik az 1990-es fekete márciussal.

A budapesti fiatal alternatív társulatok színe-java is ott van a programban: a Maladype Társulat az "Übü királyt", a Szputnyik Hajózási Társaság a "Kockavetőt", a KoMa Társulat pedig a különös című SZJ 9231 előadást mutatja be. Az Örkény Színház a stúdió előadások közé is bekerült "Kasimir és Karoline" című Ödön von Horvath darabbal, amelyet szintén egy testvérpár jegyez, Bagossy László rendező és Bagossy Levente díszlettervező. A 29-es gazdasági világválság, a munkanélküliség az emberi kapcsolatokra való kihatását vizsgálja a darab, a különös képi és zenei formákkal keretezett előadásban. A Szegedi Nemzeti Színház Gogol: "Háztűznéző" című drámáját hozza Pécsre, Juronics Tamás koreográfus rendezésében.

Egyúttal nyilvánosságra hozta a Magyar Színházi Társaság, hogy az idei bemutatók közül a 11. Poszt programját - szakítva a hagyományokkal - hárman is válogatják majd: Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×