Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jövőre már hárman válogatnak a POSZT-ra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Színházi Társaság Nyilvánosságra hozta az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó, azaz a POSZT versenyprogramját. 120 színielőadás megtekintése után 14 előadást válogatott a fesztivál műsorába Fáy Miklós újságíró, zenekritikus.

10. alkalommal rendezik meg Pécsen az Országos Színházi Találkozót június 3. és 12. között. Idén Fáy Miklós újságíró, kritikus válogatta a POSZT programját.

2009. április 1-től tegnap estig színházról-színházra járt a válogató, a budapesti, vidéki és határon túli intézmények saját bemutatóikat ajánlhatták a figyelmébe, de a végső szó az övé volt.

Döntése szerint a versenyprogram nagyszínpadi előadásai közé került az Örkény Színház "Arturo Ui" című Brecht-bemutatója, egy hatalmas karfiollal és Kerekes Évával a főszerepben, Zsótér Sándor rendezésében. Mohácsi János rendező és testvére, Mohácsi István drámaíró, valamint a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek közös alkotása, "Az elveszett levél" is a POSZT műsorára került.

Hasonló improvizációs technikával készült a mobiltelefonok használatának kultúrájáról egy szórakoztató revü az Egri Gárdonyi Géza Színházban Máté Gábor rendezésében. Máté Gábornak egy másik munkája is bekerült a programba, az anyaszínházában, a Katona József Színházban bemutatott "A hős és a csokoládékatona" című víg kedélyű, zenés, szerelmi történet.

Gogol Revizorját a Zalaegerszegi Színház mutatja be Pécsen, Bagó Bertalan rendezésében. A Debreceni Csokonai Színház Szergej Medvegyev: Fodrásznő című drámájával, Trill Zsolt és Szűcs Nelli főszereplésével, az orosz Viktor Rizsakov rendező munkájával szerepel majd.

A hét stúdióelőadás között két határon túli színház is bemutatkozik: a Szabadkai Urbán András Társulat "The beach" című játéka, amely Albert Camus: Közöny című regénye alapján készült, valamint a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum közös vállalkozása, a 20/20 című előadás, amely egyedülálló módon először foglalkozik az 1990-es fekete márciussal.

A budapesti fiatal alternatív társulatok színe-java is ott van a programban: a Maladype Társulat az "Übü királyt", a Szputnyik Hajózási Társaság a "Kockavetőt", a KoMa Társulat pedig a különös című SZJ 9231 előadást mutatja be. Az Örkény Színház a stúdió előadások közé is bekerült "Kasimir és Karoline" című Ödön von Horvath darabbal, amelyet szintén egy testvérpár jegyez, Bagossy László rendező és Bagossy Levente díszlettervező. A 29-es gazdasági világválság, a munkanélküliség az emberi kapcsolatokra való kihatását vizsgálja a darab, a különös képi és zenei formákkal keretezett előadásban. A Szegedi Nemzeti Színház Gogol: "Háztűznéző" című drámáját hozza Pécsre, Juronics Tamás koreográfus rendezésében.

Egyúttal nyilvánosságra hozta a Magyar Színházi Társaság, hogy az idei bemutatók közül a 11. Poszt programját - szakítva a hagyományokkal - hárman is válogatják majd: Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus.