eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény nálunk

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény Magyarországon, ez derült ki az Európa Könyvkiadó közönségszavazásából, amelyet az írónő 120. születésnapja alkalmából hirdettek meg.

A február 20-án zárult szavazáson a regények között a második helyen Az Ackroyd-gyilkosság, a harmadikon pedig a Gyilkosság az Orient expresszen végzett, míg a legkedveltebb novella a Csokoládésdoboz lett - mondta el az MTI-nek Katona Ágnes műfordító, az 54 kötetes életmű-sorozat szerkesztője.

A tervek szerint az idén összesen tíz könyv jelenik meg a sorozatban. A szerkesztő felhívta a figyelmet az Agatha Christie-drámakötetre, amely magyarul még nem jelent meg. A színházakban egyébként gyakorta műsorra tűzött műveket Upor László dramaturg ülteti át magyarra.

Az újonnan megjelenő művek között lesz még több regény, például Mrs. McGinty halott, A Sittaford-rejtély és a Gyilkosság a golfpályán új fordításban. Erre a szerkesztő szerint a korábbi magyarítások gyengesége miatt volt szükség, de előfordult az is, hogy nem sikerült megállapodni a fordítóval.

A kiadó két beszélgetést is szervez az évforduló tiszteletére. Az elsőt csütörtökön délután öt órakor tartják Budapesten, az Alexandra Könyvesházban, ahol Nyikos Eszter ügyész és Miklós Ágnes Kata irodalomtörténész beszélget majd Lévai Balázs televíziós műsorvezetővel a Tíz kicsi négerről. A második találkozóra szeptember 15-én, az írónő születésnapján kerül sor, ekkor a fordítókat hívják meg.

Katona Ágnes elmondta: Agatha Christie a világ egyik legnépszerűbb szerzője, az eladott példányok tekintetében csak William Shakespeare művei és a Biblia előzi meg. A nem múló siker - a szerkesztő szerint - a "világos, egyszerű stílusnak" és a gördülékeny, pontos párbeszédeknek köszönhető.

"Krimijei az olvasók számára azért lebilincselőek, mert minden információt megad, ami a bűntény megoldásához vezethet, így mindenki megfejtheti, ki az elkövető" - tette hozzá. Arra kérdésre, hogy miért nem kopott meg az elmúlt évtizedekben az írónő hírneve, elmondta: Agatha Christie tudatosan alakította időtlenné a történeteit.

"Az írónő nagyon vigyázott arra, hogy ne legyen semmilyen aktuálpolitikai utalás a könyveiben, a legtöbb írásából nehéz megállapítani, hogy mikor született" - fűzte hozzá.

Agatha Christie 1890. szeptember 15-én született a délnyugat-angliai Torquay-ben. Az első világháborúban ápolónőként dolgozott, az itteni élmények ihlették első detektívregényét, amelyet hat kiadó utasított vissza. A titokzatos stylesi eset végül 1920-ban jelent meg és már ebben is szerepelt a belga mesterdetektív, Hercule Poirot.

Másik híres figurája a saját magáról is mintázott vidéki vénkisasszony, Miss Marple. Az előbbi 33 regényben szerepel, Miss Marple 12 alkalommal indult rejtélyes bűnesetek nyomába. Számos művét vitték filmre, némelyet többször is, ezek közül a legismertebb a Gyilkosság az Orient expresszen, A vád tanúja, a Tíz kicsi néger és a Halál a Níluson. Színművei közül az Egérfogó a leghíresebb: a bűnügyi játékot Londonban 1952 óta játsszák.

Christie összesen 147 kisregény, 15 dráma és 90 regény szerzője, publikált Mary Westmacott néven hat romantikus regényt és négy egyéb művet is, köztük önéletrajzát és egy beszámolót második férje, a nála 14 évvel fiatalabb Max Mallowan régészeti expedícióiról. Az angol nyelvű Christie-kiadásokból másfél milliárd példány kelt el, világszerte további egymilliárd. Írásait 45 nyelvre fordították le, az Egérfogót 45 országban mutatták be.

Az írónőt 1971-ben lovaggá ütötték, de ugyanebben az évben lábtörést szenvedett, egészségi állapota megromlott. Utoljára 1974-ben jelent meg a nyilvánosság előtt a Gyilkosság az Orient Expresszen című film bemutatóján. Agatha Christie 1976. január 12-én halt meg wallingfordi otthonában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×