Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még Cseh Tamás sem tudott francia lemezéről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Selmeczi Levente, a most 56 éves szolnoki nyomdai fényképész 1977 őszén hallotta először Cseh Tamást énekelni, és az élmény hatására szinte egy szemvillantás alatt rajongójává vált a 2009 augusztusában elhunyt művésznek. Az iránta érzett lelkesedés magával hozta a gyűjtőszenvedélyt is, és attól kezdve folyamatosan kutatta itthon és külföldön megjelent hanghordozóit.

A gyűjtőkre jellemző kitartó kutatómunkának köszönhetően elmondhatja magáról, hogy az országban Cseh Tamás legteljesebb zenei életművével rendelkezik. Minderre bizonyságul szolgál, hogy egy olyan kuriózum is része gyűjteményének, mint a dalszerző francia kiadású kislemeze - erről a lemezről még Cseh Tamás sem tudott.

Selmeczi Levente eleinte nem érdekelődött későbbi kedvencének dalai iránt, annak ellenére, hogy az 1970-es évek elején, amikor leendő feleségével Budapesten éltek, a fiatal nő többször is eljutott a szűk körű Cseh Tamás-rendezvényekre. Ezeket többnyire magánlakásokban tartották, az odaszóló meghívást a barátok és barátnők szóban adták egymásnak, külső embernek nem volt könnyű bejutnia. Így teltek el évek, amikor 1977-ben Leventének a nővére bemutatott egy Cseh-lemezt, stílszerűen a Levél nővéremnek címűt, amely a művész első hazai produkciójaként jelent meg.


A férfi szavai szerint a dallam és a szöveg együttes hatása annyira megfogta érzelmileg, hogy ettől kezdve szinte egymás után "falta" az énekes további lemezeit. Ezzel egyidejűleg megpróbált kapcsolatot teremteni a művésszel, és 1980 nyarán Szolnokon sikerült is vele találkoznia. Akkorra Cseh Tamás már ismert emberként több sikeres albumot mondhatott magáénak. A gyűjtő számára mindmáig felejthetetlen találkozón megkapta az énekestől telefonos elérhetőségét, lakcímét, sőt a művész meghívta magához, megteremtve ezzel egy baráti viszony kialakulásának lehetőségét.

A meghívással még azon a nyáron éltek feleségével, és beszélgetéseik során a zenész megmutatta nekik a lemezeit. Egyebek között azt a nagylemezt, amelyik Jancsó Miklós Még kér a nép című filmjének dallemeze volt. A zenei anyagot egy francia kiadó rögzítette, és az albumot Psaume Rouge néven jelentette meg. Mivel az album forgalmazási jogát megvették, így magyar kiadásban hiába kereste bárki, nem találhatta meg.

{{video:http://youtube.com/v/CG6INjVFWdM&feature=related}}


Az internet segítségével Levente négy éve rátalált a ritkaságra. Miután a nagylemez a gyűjteménye részévé vált, ugyanezen a címen kereste kislemezen is, és végül egy francia antikvárium hirdetésében rábukkant. Még Cseh Tamás is csak a nagylemezről tudott, a kislemez neki sem volt meg.

A Psaume Rouge-lemezek a gyűjtők világában azért számítanak ritkaságnak, mert kis példányszámban adták ki őket, mivel egy filmfesztivál kísérőkiadványaként szolgáltak.