Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idén 30 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója és a díszvendég Dánia határozza meg a többi közt a március 19-től április 5-ig tartó Budapesti Tavaszi Fesztivál programkínálatát.

65 helyszínen, 130 program várja az érdeklődőket a 1010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Erkel Ferencre, a nemzeti operaműfaj megteremtőjére népszerű és kevésbé ismert operáinak bemutatóival emlékezik meg a fesztivál.

A Bánk bánt a debreceni Csokonai Színház társulata, a Hunyadi Lászlót pedig a Győri Nemzeti Színház művészei hozzák Budapestre, kevésbé ismert operáiból, mint amilyen a Dózsa György, a Báthory Mária és a Sarolta,

keresztmetszetet láthat a közönség az Operaházban és a Thália Színházban.

A 2010-es Tavaszi Fesztivál díszvendége Dánia. A skandináv ország kultúráját képviseli egyebek mellett a Dán Királyi Balett két előadása, a Fischer Ádám által vezényelt Dán Nemzeti Kamarazenekar koncertje, a Hotel Pro Forma társulat vizuális színháza és a Ludwig Múzeumban nyíló kortárs képzőművészeti kiállítás.

A dán részvétel rangját mutatja, hogy a fesztivál megnyitóján részt vesz a dán trónörökös pár és a dán kulturális miniszter is.

A külföldi vendégek produkciói közül kiemelkedik még a Berlini Filharmonikusok


Tavaszi Fesztivál március 19-től április 5-ig (2010.02.23.) (képgaléria)

Hegedűseinek koncertje, Erwin Schrott uruguayi operaénekes romantikus áriaestje, a Balett Flamenco de Andalucía táncelőadása vagy Gyengyisz Macujev zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös koncertje.

A Nemzeti Színházban második alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Színházi Fesztivált, amely elismert és formabontó társulatoknak biztosít vendégszereplést.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében Roma vagyok - magyar vagyok címmel roma származású alkotók munkái is bemutatkoznak a fesztiválon, többek közt a Roma Virtuózok Kamarazenekar ad koncertet, a Karinthy Szalonban Roma élet-képek címmel nyílik kiállítás, és bemutatják Balogh Rodrigó Tollfosztás című drámáját, amely az elmúlt időszak romagyilkosságait dolgozza fel.

Zimányi Zsófia fesztiváligazgató elmondta, hogy bár a jegyek 80%-át a fesztivál előadásaira már elővételben értékesítették, ez senkit se tartson vissza az érdeklődéstől.

A március 19-től április 5-ig tartó 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál a tavalyinál kisebb összegből, 1 milliárd 280 millió forintból jött létre, amelynek közel fele állami támogatás, a másik felét a jegybevételek és szponzorok biztosították.