A legnagyobb hálózat mozijai nem vetítik Alíz 3D-s kalandjait

Infostart
2010. február 23. 21:00
Nem mutatja be Tim Burton filmjét Nagy-Britannia legnagyobb mozihálózata: a forgalmazóval kialakult vitája miatt az Odeon úgy döntött, nem vetíti a 3D-ben forgatott Alíz Csodaországbant.

Az Odeon hálózatába tartozó brit, ír és olasz mozik biztosan nem mutatják be Tim Burton új filmjét; a cég azért döntött így, mert a Disney stúdió a szokásos 17 helyett már 12 hét után ki akarja adni DVD-n az Alíz Csodaországbant. Korábban a három nagy brit mozihálózat közül egy másik, a Cineworld is fontolgatta, hogy bojkottálja a film vetítését, de azzal végül sikerült megállapodnia a Disney-nek.

A stúdió azzal érvelt, hogy a mozibemutató és a DVD-premier között eltelt időt a kalózfelvételek elterjedésének megakadályozása miatt kell lerövidíteni; emellett bejelentette, hogy a továbbiakban évente néhány filmet ugyancsak előbb hozna ki lemezen.

Az Odeon szerint azonban a lépés komolyan csökkentené a mozik - főleg a kis és közepes méretű filmszínházak - bevételeit, és így végső soron a működésüket sodorná veszélybe. A cég ráadásul az utóbbi időben komoly összegeket áldozott arra, hogy a termeit a 3D-s filmek vetítésére is alkalmassá tegye, ám a befektetés jóval lassabban térül meg, ha kevesebb a néző.

Nemcsak a brit mozis cégek ellenzik a Disney ötletét: Belgiumban, Hollandiában és az Egyesült Államokban is akadtak tiltakozók.

Nem ez az első alkalom, hogy filmek bemutatását bojkottálják mozihálózatok: 2007-ben a harmadik legnagyobb ilyen profilú brit cég, a Vue az Éjszaka a múzeumban című, Ben Stiller főszereplésével készült vígjátékot nem vetítette, amiért a 20th Century Fox úgy döntött, hogy a filmet 13 hét után piacra dobja DVD-n.