Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Évi 1 milliárd forint az olvasás támogatására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő hetekben elindul a Márai-program, amely évi 1 milliárd forintot biztosít a magyar olvasáskultúra fejlesztésére.

Több hónapos csúszással a következő hetekben indul a Márai-program, amely a hazai könyvkiadókat, szerzőket és könyvtárakat egyaránt támogatja - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A programhoz évi 1 milliárd forint áll rendelkezésre.

A program pluszforrást biztosít a könyvtárak számára új kiadványok beszerzésére. Néhány héten belül létrejön a Márai Testület, amely a Nemzeti Kulturális Alap ideiglenes kollégiumaként működik majd. A testület egy ezer címből álló kínálati listát állít össze, ebből válogathatnak majd a könyvtárak. A program bizonyos könyveket előnyben részesít - hangsúlyozta a miniszter.

A Márai-program 2010. évi prioritásai a klasszikus és kortárs szépirodalom, a gyermek- és ifjúsági művek, a tudományos és a szakkönyvek, valamint az ismeretterjesztő kiadványok és kézikönyvek - mondta a miniszter.

A pályázati listán szereplő könyvek 40%-a szépirodalmi, gyermek- és ifjúsági könyv lesz, a maradék 60% pedig a többi ágazat kiadványaiból kerül ki. A Márai-program keretén belül a papíralapú könyvek mellett hangoskönyvekkel is lehet pályázni, ezek aránya azonban nem haladhatja meg a listán szereplő művek 5%-át. A program kedvezményezettjei elsősorban a magyar szerzők művei, az ajánlati listát véglegesítő testületnek prioritást kell biztosítania a magyar műveknek.

A tervek szerint a listára csak magyarországi bejegyzésű, valamint határon túli magyar kiadók nevezhetik kiadványaikat.

A listára csak olyan könyvek kerülhetnek fel, amelyek esetében a kiadói ajánlat versenyképes, de legfeljebb a kiskereskedelmi ár 60%-a - tette hozzá a miniszter. Így a 2010. évi 900 millió forintos támogatásból akár, mintegy másfél milliárd forint értékben juthatnak könyvekhez a könyvtárak. A 900 millió forinton felüli 100 milliós tételből a könyvellátó költségeit, és a program népszerűsítését, író-olvasó találkozók szervezését finanszírozzák - mondta a Nemzeti Kulturális Alap elnöke.

Harsányi László hozzátette: az NKA három szakmai kollégiuma (a könyvtári-, a szépirodalmi- és az ismeretterjesztő kollégium) érintett a kérdésben, a testületek már elkezdték a munkát.

Zentai Péter, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke a korábbi kritikák dacára most elragadtatással beszélt a programról. Mint mondta, a hivatalos bejelentés és az erre megteremtett állami forrás a magyar könyvkultúra szempontjából történelmi lépés.

A programban, első körben 579 könyvtár vesz részt, köztük a megyei könyvtárak és Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, valamint nagyobb városi- és egyetemi gyűjtemények, egyházi- és szakkönyvtárak.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: nem tudják megakadályozni az önkormányzatokat, hogy ezzel párhuzamosan ne csökkentsék a könyvtárak költségvetését, de mindent megtesznek azért, hogy a Márai-programból származó pénz valóban plusz forrás legyen.