Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt Ágai Karola Kossuth-díjas operaénekes

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhunyt Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja; a Kossuth-díjas énekművészt hétfő hajnalra virradóra, életének 83. évében érte a halál.

Ágai Karola temetéséről később intézkednek - közölte Várkonyi Judit az intézmény sajtófőnöke az MTI-t. Az operaénekest az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

Tanulmányait magánúton Révhegyi Ferencné irányításával végezte, pályafutását 1952-ben a SZOT, majd a Magyar Rádió énekkarában kezdte. 1953-1955-ben a Magyar Rádió énekkarának, 1955-től 1957-ig a Honvéd Művészegyüttesének volt a szólistája. A Magyar Állami Operaházban 1955-ben Mozart A varázsfuvola című operájában az Éj királynője szerepében debütált. 1957-ben lett a Magyar Állami Operaház magánénekese, hamarosan vezető koloratúrszopránja.

Alakításait virtuóz koloratúrtechnika és kitűnő színészi készség jellemezte. Hazai és külföldi produkciói után szuperlatívuszokban bővelkedő kritikákat kapott. A Magyar Állami Operaház magánénekese és örökös tagja, aki sikerrel szerepelt a világ nagy operaszínpadain is, a Wexford Operafesztiválon, a New York-i Metropolitanben, vagy a moszkvai Nagy Színházban, a bécsi Volksoperben és a hamburgi Operaházban.

1992-ben lett a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Ágai Karola a barokk kortól a XX. századig terjedő időszak dalirodalmának remekműveit férjével, Szendrey-Karper László gitárművésszel együtt sikerrel tolmácsolta itthon és a nagyvilágban.