Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamvazószerdán kezdődik a húsvéti felkészülés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén február 17-ére esik hamvazószerda, amely a farsangi időszakot követő első nap, a negyvennapos nagyböjt első napja. A keresztények a negyven nap alatt készülnek fel Krisztus feltámadásának ünneplésére, elmélyülnek hitükben, és bűnbánatot gyakorolnak.

Hamvazószerda húshagyókeddet követi. A hívek ekkortól húsvétig megemlékeznek Jézus böjtölésére. Eredete az őskeresztény hagyományokig nyúlik vissza, a hívők már ekkor hamut szórtak a fejükre, vezeklésük jeleként.

A pap manapság is az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujával rajzol keresztet a hívek homlokára. "Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!" - mondja közben.

Hamvazószerdát böjtfogó szerdának, szárazszerdának vagy aszalószerdának is nevezik. A II. vatikáni zsinat óta - a nagypéntekkel együtt - szigorú böjti nap a katolikus hívek számára, azaz ekkor csak háromszor szabad enni, és csak egyszer szabad jóllakni.

A negyvennapi böjtnek is nevezett nagyböjt hamvazószerdán kezdődik és nagyszombat délig tart, de az egyház tanítása szerint pusztán a testi böjt nem elég, az önmegtartóztatást más tekintetben is gyakorolni kell.

A néphit szerint aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. Előfordult, hogy a templomból hazatérők összedörzsölték homlokukat az otthon maradottakéval, hogy a fejfájás azokat is elkerülje.

A hamvazószerda és a nagyböjt első vasárnapja közti három nap neve "semmihét", "csonkahét" volt, egyes helyeken a hamvazószerda utáni csütörtököt nevezték "kövércsütörtöknek" vagy "zabálócsütörtöknek", amikor minden farsangi maradékot megettek, hogy elkezdhessék a böjtöt.