eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Tompos Kátya: "valahogy kikötnek a lány lakásán" - videó

A Köntörfalak aratott a 41. Magyar Filmszemlén. A film női főszereplője, Tompos Kátya az InfoRádiónak elmondta, hogy a Köntörfalak Esztijét eleinte felszínesnek látjuk, de a történet során kibontakozik a nő mély érzésű karaktere. A színésznő elárulja azt is, miként készül majdani önálló zenés estjére.

A Köntörfalak aratott a 41. Magyar Filmszemlén. Dyga Zsombor kapta a legjobb rendezőnek járó díjat (megosztva), Elek Ferenc érdemelte ki a legjobb férfi szereplőnek járó elismerést, Czakó Judit pedig a vágásáért az Arany Olló-díjat vehette át. Az internetes közönségszavazás díját a is a Köntörfalak nyerte, a filmszakos egyetemi és főiskolai hallgatókból álló Országos Diákzsűritől pedig a szemle különdíját kapta a film. Az InfoRádió riportere a film női főszereplőjét, Tompos Kátyát kérdezte.

Én Esztit alakítom - mondta az InfoRádiónak Tompos Kátya -. Eszti egy vakrandi során megismerkedik Zolival. Õt Elek Feri játssza. És elég nyilvánvalóan nem tetszik a lánynak a fiú, de azért eléggé szimpatikus, és valahogy kikötnek a lány lakásán, ami tulajdonképpen nem is a lány lakása, hanem a bátyjáé, aki rövidesen befut. Innentől kezdve válik érdekessé a történet. 

Eszter karaktere mennyire állt közel önhöz? 

Elég közel állt hozzám. Eleinte eléggé felszínesnek látjuk, de azért már akkor is vannak szimpatikus megnyilvánulásai. Igazából látni raja, hogy nem akarja megbántani ezt a fiút. Egyből érezni, hogy ebből tényleg nem lesz semmi, és ezt kerek-perec ki is jelenti a film elején, és a film során kibontakozik az ő mély érzésű karaktere. Elkezd szurkolni a főszereplő Elek Ferinek, és megmutatkozik, hogy nagy empatikus készséggel bír. 

Hogyan találkozott Dyga Zsombor rendezővel? 

Zsombornál már kész volt a forgatókönyv, a Ferire írta a főszerepet. Ehhez keresett meg utána engem, és végül is Rába Roland volt a harmadik, akit megtalált. 

Rába Rolanddal a Nemzeti Színházban egy társulatban dolgoznak. Elek Ferenccel, Dyga Zsomborral először filmezett együtt. Ha jól tudom, nyolc hónapig próbáltak a forgatás megkezdése előtt. Mennyire volt könnyű megtalálni az összhangot? 

Magyar viszonylatban elég ritka, amikor ilyen sokáig próbál egy filmre az ember. És emiatt a forgatás előtt már volt egyfajta biztonságérzetünk is. Pontosan le voltak játszva a jelenetek, pontosan tudtuk, hogy mi a dolgunk. Nagyon sok mindent kipróbáltunk, és mikor kamera elé álltunk, akkor már tudtuk a legjobb megoldásokat. Ezt leginkább Dyga Zsombornak köszönhetjük, akinek a fejében volt egy, ha lehet ezt mondani, egy kotta, hogy melyik mondatnak hogy kell megszólalnia, és végül is ezt addig csiszoltuk, amíg tényleg nem lett olyan. Volt, amivel például nem mindig értettem egyet, de végül is azt tettem, amit kért, tehát mindegyikünk megbízott benne, és végső soron ő nyert. Tehát tényleg az jött be, amit ő elképzelt. Úgyhogy szuper rendező és szuper partnerek vettek körül. És pont azon gondolkodtam, hogy mikor lesz legközelebb egy ilyen munka, ahol tényleg minden passzol. 

A filmes szerepei mellett a színházban két bemutatója is volt az idei évadban, egyrészt a Nemzet Színházban, a Berzsián  és Dideki című Lázár Ervin meseadaptáció, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Színházban a Kabaré című musical főszerepét játssza. Mi a különbség ebben a két darabban? 

A Berzsián  és Dideki kifejezetten gyerekeknek szól, úgy vannak megírva a zenék is. Ez egy kedves történet, és itt igazából nincs annyi feladatom, mint a Kabaréban Sally szerepében. Sally egy nagyon összetett szerep, nagyon sok verziója, megoldása van a szerepnek. Ez egy nagyon jó érzéssel játszható ziccerszerep, szinte minden színésznőnek valamilyen szinten az álma. Az is jó, hogy a kabarészámok segítségével az ember kifejezheti azt, hogy éppen hol tart az a karakter vagy éppen milyen fázisait éli meg az életnek, a szerelemnek, karrierjének, és közben pedig vannak nagyon jó jelenetek, páros jelenetek. Rengeteg színt meg lehet vele mutatni, meg lehet kóstolni mindenfélét, úgyhogy ez meg inkább már a felnőttségről szól. 

A színházon kívül is több énekes produkcióban vesz részt. Januárban Hrutka Róberttel lépett fel közösen, aztán a Söndörgő együttes vendége volt a Kulteában. Később, február 21-én pedig Kálloy Molnár Péter lemezbemutató koncertjének vendége lesz. Mit jelent az Ön számára az éneklés? Mit tud kifejezni ebben, amit a színészetben esetleg nem? 

Nagyon fontos, igazából azt gondolom, hogy a színészet nagyon sok kötöttséggel járó szakma, amiben az ember megtalálhatja a szabadságot, de sokkal nehezebben, mint például az éneklésben. Ezek a koncertek nekem nagy szabadságot adnak, és azok az előadók, akik most meghívnak a koncertjeikre, mindezért szeretnek. Így azt érzem, hogy szeretett emberekkel vagyok körülvéve, és megengedett számomra ennek a szabadságvágynak a kifejezése. Ezáltal én is nagyon sok energiához jutok, és nagyon remélem, hogy visszafelé is igaz. 

Musicaltól kezdve népzenén át a könnyűzenéig sok műfajban énekel. Van kedvenc műfaja? 

Nincs. Igazából a kipróbálás lehetősége tartogatja számomra az élvezetes pillanatokat. Az, hogy egy kicsit belekóstolok ebbe, abba, kipróbálom azt, hogy ebbe mennyire tudok belebújni. Néha olyan nekem, mintha szerepet formálnék a különböző zenei stílusok által. Éppen Hrutka Robival beszélgettünk, hogy miként fog kialakulni az, ha nekem lesz egy szólóestem, akkor milyen műfajok fognak abba beleférni, és hogyan lehetne ezeket összekötni.

Foglalkoztatja egy zenés önálló est létrehozása? 

Persze, folyamatosan foglalkoztat, de úgy gondolom, hogy ezt akkor és úgy kell csinálni, amikor az ember már túl van azokon a dolgokon, amik mondjuk a kísérletezést jelentik. Ezt biztosan érezni fogom. Most pedig még a kipróbálások folyamatában vagyok, hogy mi működik számomra és mi nem. 

Februárban kezdi meg egy új darab próbáját a Nemzeti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében mutatják be Martin Speer Vadászjelenetek Alsó-Bajorországban című drámáját. Ebben milyen szerepet fog játszani, és milyen benyomásai vannak a karakterről? 

Ez végig próza, és tulajdonképpen ez lesz az első nagyobb prózai szerepem a Nemzeti Színházban. A János vitéz Iluskája inkább zenés szerep, de próza is, hiszen drámai jelenetek vannak benne. Ez az új szerep lesz az első olyan, amikor egy sötétebb karaktert is meg tudok mutatni. Nagyon kíváncsian várom. 

Ezen a bemutatón kívül a közeljövőben milyen színházi darabokban találkozhat még önnel a közönség? 

A Szegedi Szabadtéri Játékokon fogok játszani My Fair Ladyt, Novák Eszter rendezésében. Fontos és szép feladat lesz.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×