Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyetlen kiemelkedő film elég egy országnak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Báron György kritikus szerint sokat lendít a filmszakmán az, ha a szemlén van egyetlen kiemelkedő film, amelyre évekkel később is emlékeznek az emberek. Hajdu Szabolcs filmje ilyen volt idén, nem csoda, hogy három igen komoly díjat is megnyert a Bibliothéque Pascal.

Három fontos díjat is elnyert Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal című filmje a hétfőn lezárult 41. Magyar Filmszemlén: az Arany Orsó-díjat, azaz a szemle fődíját, az operatőri díjat - Nagy András filmezte az alkotást -, valamint a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját. Ez utóbbi azért jelentős, mert jól jelzi, milyen sikerre számíthat az alkotás külföldön.

Az idei szemlén, amelyen összesen 95 film indult - 16 nagyjátékfilm, 9 tévéfilm, 7 tudományos-ismeretterjesztő film és 33 kisjátékfilm, valamint 30 dokumentumfilm - a nagyjátékfilmek között 15 díjat osztottak ki, a kisjátékfilmek között 4-et, a dokumentumfilmek között 5-öt, a tudományos-ismeretterjesztő kategóriában 3-at, 1 tévéfilmes díjat, valamint 7 további díjat osztottak ki.

Báron György elismeri, hogy sok a díj, de mint mondta, nem baj, ha egy ünnepen sok alkotást ismernek el, ráadásul a külföldi mustrákra is jellemző, hogy számtalan díjat osztanak ki, akár a jelmeztervezőnek vagy a vágónak is.

Kőrösi Zoltán az MMKA élén

A Magyar Mozgókép Közalapítvány megválasztott elnöke, Kőrösi Zoltán komoly változásokat ígér. Ezekkel Báron György is egyetért, mint mondta, a szakma szélesebb körét kell bevonni a döntéshozatalba.

Elmondta azt is: előnyös lenne egy igazgatót kinevezni a filmszemle élére, hiszen a világ minden mustrájának van programmal megválasztott igazgatója. Az is üdvözítő lenne, ha az államilag támogatott, de nyereséget hozó alkotások nyereségének egy része visszakerülne az alapítványhoz.

{{keretes_cim}}

Nagyjátékfilmes kategória

Arany Orsó-díj: Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal, Moziverzum-díj: Vágvölgyi B. András: Kolorádó Kid, Rendezői díj: (megosztva) Dyga Zsombor (Köntörfalak) Pejó Róbert (Látogatás), Operatőri díj: Nagy András (Bibliothéque Pascal), Gene Moskowitz-díj: Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal, Produceri díj: Pusztai Ferenc (Team Building és Czukor Show), Simó Sándor elsőfilmes díj: Almási Réka: Team Building, Színészi különdíj: Tóth Sándor (Vespa), Legjobb női alakítás: Kerekes Éva Vica (Ki/Be Tawaret), Legjobb férfi alakítás: Elek Ferenc (Köntörfalak), Legjobb forgatókönyv:
Pacskovszky József (A vágyakozás napjai), Legjobb eredeti filmzene: Kardos Dániel, Balogh Rudolf (Vespa), Legjobb látvány, díszlettervezés díja: Banovich Tamás (Kolorádó Kid), Arany Olló-díj: Czakó Judit (Köntörfalak), Arany Mikrofon-díj: Kőporossy János (A vágyakozás napjai)

Kisjátékfilmes kategória

Legjobb kisjátékfilm: Szimler Bálint: Itt vagyok, Legjobb kísérleti film: Magyarósi Éva: Léna, Rendező-operatőri díj: Nemes Jeles László, Várkonyi Tímea (rendező) és Erdély Mátyás (operatőr): Az úr elköszön, A zsűri elismerő oklevele: Nagy Dénes: Riport, Császi Ádám: Ünnep, Breier Ádám: Cathrine magánélete

Dokumentumfilmes kategória

Dokumentum kategória fődíja, az Ember Judit-díj (megosztva): Csáki László: Bádogváros Almási Tamás: Puskás Hungary, Az MMK és a Duna TV közös díja, a Duna-díj (megosztva): Szőczi Árpád: Drakula árnyéka - a romániai forradalom kitörésének valódi története, Zámborszki Ákos: Utolsó előadás, Schiffer Pál rendezői díj: Gulyás Gyula: Idézés, Kategória-különdíj (megosztva): Nagy István: Sorsod Borsod, Kiss Anna: Házi paradicsom, Elismerő oklevél: Szederkényi Júlia: Barlang

Tudományos-ismeretterjesztő kategória

Legjobb tudományos-ismeretterjesztő film: Sári Zsuzsa: Egy világfi Szegeden - Szentgyörgyi Albert szegedi éveiről, Kollányi Ágoston rendezői díj: Pálfi Szabolcs: Ketten egy fészekben, Legjobb operatőr:
Tóth Zsolt Marcell: Bence + a többi jómadár

Tévéfilmes kategória

A legjobb tévéfilm fődíja: Mátyássy Áron: Átok, Zsurzs Éva-díj: Mundruczó Kornél: A Nibelung-lakópark, Különdíj: Szalay Kriszta: És a nyolcadik napon

Filmplakát-díj: Szakmai díj: Apaföld című film plakátja (tervező: Gál Krisztián, a Leon Design kreatív igazgatója), Közönségdíj: Utolsó idők című film plakátja (tervező: Kenczler Márton), Art Mozi Egyesület díja: Almási Tamás: Puskás Hungary, Mozisok Országos Szövetségének díja, a Petróczy Sándor-díj: (2009 legnézettebb mozifilmje) Herendi Gábor: Valami Amerika 2., Az Országos Diákzsűri Zöld Holló díja: Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal, a Film.hu internetes közönségszavazásának díja: Dyga Zsombor: Köntörfalak