Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Volt feleségével harcol az Oscarért James Cameron

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kilenc kategóriában jelölték az Avatart Oscar-díjra. Az Amerikai Filmakadémia március 7-i Los Angeles-i díjátadóján James Cameron ex-feleségének, Kathryn Bigelow filmjével és Quentin Tarantino alkotásával fog versenyezni.

A Golden Globe-jelölések és díjazások tükrében nem okozott nagy meglepetést az Oscar-díj várományosainak listája. James Cameron a technikai kategóriák mellett a legjobb film és legjobb rendezés díjának nagy esélyeseként száll versenybe az Avatarral.

Örömét csak egykori felesége, Kathryn Bigelow ronthatja el kissé, aki szintén 9 jelölést kapott, ugyancsak a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában A bombák földjén című drámájával, amely egy Irakban dolgozó bombaszedő osztag történetét dolgozza fel.

Nyolc jelölésével papíron a harmadik legesélyesebb Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című alkotása, amely ugyancsak a legjobb film és rendezés kategóriájában versenyez, valamint a filmben SS-tisztet alakító Christoph Waltz a legjobb mellékszereplő kategóriában méretteti meg magát.

Az Oscar-díj történetében hosszú idő után az idén először hirdettek ismét 10 jelöltet a legjobb film kategóriában. A listára jutott a The Blind Side című sportdráma, a District 9 című sci-fi, az Egy lányról című brit dráma, A Serious Man című vígjáték a Coen testvérektől, a George Clooney főszereplésével készült Egek ura, a Precious című harlemi szociodráma és a Fel! című animációs film

A férfi főszereplők között Jeff Bridges, George Clooney, Morgan Freeman, Colin Firth és Jeremy Renner kapott helyet, míg a legjobb női alakítás díjazottját Sandra Bullock, Helen Mirren, a 16. alkalommal jelölt Meryl Streep, Gabourey Sidibe és Carey Mulligan közül választhatják ki az Akadémia tagjai.

A legjobb külföldi filmek között izraeli, argentin, perui, francia és osztrák alkotások találhatók, utóbbi Michael Haneke Arany Pálma-díjas A fehér szalag című drámája, a perui jelölt pedig a Fausta éneke című film, amely a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a fődíjat.