"A kisfilmek megmutatják, milyen lesz a jövő magyar filmje"

Infostart
2010. január 27. 07:00
Garas Dezső színművész és Jancsó Miklós Oda az igazság című filmje nyitja meg február 2-án a 41. Magyar Filmszemlét. A Palace MOM Parkban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban február 2-a és 8-a között 95 alkotás versenyez a szemle díjaiért.

Közel négyszáz alkotással neveztek a 41. Magyar Filmszemlére, amelyek közül 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm, és 7 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel a versenyprogramban, további 16-ot pedig információs vetítések keretében láthatnak az érdeklődők.

Novák Emil, a Szemletanács elnöke a kisjátékfilmes szekcióra külön felhívta a figyelmet. A filmrendező-operatőr úgy fogalmazott: "Aki arra kíváncsi, hogy milyen lesz a jövő magyar filmje, feltétlenül nézze meg a kisfilmeket."

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) 160 millió forintot fordít az idei szemle megrendezésére, ami - a gazdasági válságra való tekintettel - idén egy nappal rövidebb, lebonyolítása azonban a korábbi évek hagyományait követi. Az első két napon, kedden és szerdán a dokumentumfilmek szerepelnek a műsoron, majd péntektől hétfőig a játék-, tévés játék- és kisjátékfilmeket tekintheti meg a közönség.

Huszonkét, a Filmszemlén szereplő egészestés alkotás létrejöttét támogatta az MMK. A versenyprogramban szereplő 16 játékfilm, és az információs blokkban látható hat magyar többségi koprodukcióval készült alkotás összesen 3,8 milliárd forintba került, amelynek 40 százaléka volt állami támogatás. Tóth Erzsébet, a szervezet főtitkára elmondta: 2004, a filmtörvény életbe lépése óta ez az arány nem változott.

A 41. Magyar Filmszemle vetítéseihez több kísérőprogram csatlakozik: az Uránia Nemzeti Filmszínházban a tavaly bemutatott magyar filmek plakátkaiból rendeznek kiállítást, vetítés látható a 2009-es Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből, és középiskolások számára nyílt médiaórákat rendeznek.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást