Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kossuth Lajos komódja és Arany János pipája - a legszebb kincseit mutatja be a Nemzeti Múzeum

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A január 19-től május 30-ig látható kiállításon többek közt Könyves Kálmán mágikus gyűrűjét, Esterházy Miklós herceg hegedűjét és az első magyar filmplakátokból összeállított válogatást is megtekintheti a közönség.

A Magyar Nemzeti Múzeumban 1997-től elevenítették fel azt a régi hagyományt, amelynek keretében rendszeres kiállítások keretében mutatja be az intézmény vásárlásokból, adományokból és hivatalos átadásokból származó legújabb szerzeményeit. A most megnyílt tárlat az eddig megrendezett tíz kiállítás legkiemelkedőbb műtárgyait és az elmúlt két év legértékesebb kincseiből nyújt reprezentatív válogatást.

A gyűjtemény gyarapodásához részben a múzeum által finanszírozott ásatások is hozzájárulnak, így szerepel a kiállított tárgyak között egy Maglódon feltárt avar kori gazdag férfisír leletanyaga, amelyben, egy kard, aranyozott réz övveretek és az avar harcosokra jellemző fülbevaló is megtalálható. Szintén a kiállításon látható egy 6000 éves kőkorszaki bálvány, amely méretében és megjelenésében a korszak egyik legkülönlegesebb leletének számít.

Érdekességnek számít az a közel 80 színes római kori üvegcse, amelyek szinte mind épségben kerültek elő, mikor a Vám- és Pénzügyőrség lefoglalta és átadta őket a múzeum részére.

Szintén gazdag leletanyag szemlélteti a magyar nép történelmét az Árpád-kortól napjainkig. Láthatók honfoglalás kori hajfonatkorongok, Könyves Kálmán királynak tulajdonított, mágikus felirattal ellátott gyűrű, igazi kuriózumnak számító, Mátyás király korabeli gyalogsági pajzs, amelyen sárkányölő Szent György-ábrázolás látható.

A reformkorból valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakából származik többek közt Kossuth Lajos komódja, Arany János pipája - ami a Széchényi-emlékteremben egy extravagáns pipagyűjtemény részeként látható - és egy Görgey Artúrnak altisztjei által szignált aranygyűrű is.

A 20. századi gyűjtemény többek közt a századelőről származó filmplakátokat és az 1940-es éveket, az 56-os forradalmat és a 89-es rendszerváltást idéző fotókat tartalmaz, de a vitrinekben kapott helyet Horthy Miklós díszkardja és egy az I. világháborúból származó, sorhajókapitányként írt részvétlevele.

A kiállítás legfiatalabb tárgyának Medgyessy Péter golyóstolla számít, amellyel 2003-ban az akkori miniszterelnök Magyarország európai uniós csatlakozási szerződését ellenjegyezte.

Az Örök megújulás című kiállítás január 18. és május 30. között látogatható a Magyar nemzeti Múzeumban.

Hanganyag: Oláh András