eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nézőpont Intézet: a nézők 59 százalékának tetszett a pécsi EKF-megnyitót

A megkérdezettek 59 százalékának tetszett a Magyar Televízió élő közvetítését a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program vasárnapi megnyitója; a Nézőpont Intézet által készített országos, reprezentatív közvélemény-kutatás eredményét szerdán ismertette Pécs polgármestere.

A felmérést a pécsi önkormányzat rendelte meg, azt egy ötszáz fős minta alapján készítették. Páva Zsolt fideszes polgármester sajtótájékoztatón elmondta: a január 11-én készített felmérés szerint a megkérdezettek 88 százaléka tudta, hogy Pécs lett idén Európa Kulturális Fővárosa, 87 százalék szerint pedig sikeres lesz a kulturális főváros év a baranyai megyeszékhelyen.

A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül: a magyar lakosság 73 százaléka hallotta vagy látta a híradásokban az ünnepélyes megnyitót, vagyis lényegében egész Magyarország Pécsre figyelt - fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a Magyar Televízió élő közvetítését a teljes lakosság 59 százaléka nézte, ami nagyon magas közönségaránynak számít.

A felmérés kitér arra, hogy akik élőben követték a műsort, vagy legalább a híradásokban látták, azok 91 százaléka szerint színvonalas volt az EKF ünnepélyes nyitóműsora, 48 százaléknak pedig kifejezetten tetszett. A magyarok 86 százaléka szerint egyértelmű siker, hogy egy magyar város lett Európa Kulturális Fővárosa, és csaknem minden második magyar tervezi, hogy idén ellátogat Pécsre. A reprezentatív felmérés szerint a magyarok 87 százaléka szerint minden jel azt mutatja, hogy a baranyai megyeszékhelyen sikeres lesz a kulturális főváros év, vagyis bíznak Pécsben - jegyezte meg Páva Zsolt.

A polgármester kijelentette: a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása egyértelműen mutatja, hogy hatalmas siker volt a pécsi EKF-megnyitó. Hozzátette: a nagy érdeklődés akár újabb munkahelyeket és gazdasági előnyt jelenthet a város számára.

A városvezető szerint mindez főleg annak fényében szép eredmény, amilyen közhangulat egy vagy két éve a projektet övezte akár Pécsett, akár országosan. Mint mondta, ennek ellenére egyes országos, köztük közszolgálati médiumok rendkívül elmarasztalóan szóltak a vasárnapi rendezvényről. Szerinte ennek magyarázata az lehet, hogy "van egy budapesti értelmiségi kör, amely szerint rossz lóra tettek a döntéshozók, amikor egy vidéki város kapta meg az EKF címet".

Páva Zsolt közölte: szomorúan tapasztalja, de tudomásul veszi ezt a helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×