Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt Rády Krisztina

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Öngyilkos lett dél-franciaországi otthonában Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) egykori művészeti vezetője, a Noir Désir francia rockzenekar frontemberének, Bertrand Cantat-nak a volt felesége, két gyermekének anyja - adta hírül vasárnap az RTL francia kereskedelmi rádió. A hírt ügyészségi források megerősítették.

A rádiócsatorna értesülése szerint a 42 éves Rády Krisztina bordeaux-i otthonában felakasztotta magát. Rendőrségi források szerint Bertrand Cantat a lakásban tartózkodott, és feltehetően aludt, amikor volt felesége elkövette az öngyilkosságot. Holttestére egyik gyermekük talált rá.

Rády Krisztina és a Noire Désir zenekar frontembere, Betrand Cantat 1993-ban Budapesten ismerkedett meg. Házasságukból két gyermekük született: 1997-ben Milo és 2002-ben Alice. A házaspár nem sokkal lányuk születése után vált el, miután a rocksztár a megismerkedett Marie Trintignant színésznővel.

Rády Krisztina akkor került a francia média érdeklődésének középpontjába, amikor volt férjét 2004-ben nyolcévi szabadságvesztésre ítélte a vilniusi bíróság, amiért élettársa, Marie Trintignant halálát okozta egy verekedésben. A volt feleség a perben tanúként, majd Cantat bebörtönzése alatt is végig támogatta a férfit, akit 2007-ben jó magaviselete miatt feltételes szabadlábra helyeztek.

Rády Krisztina 1996 és 1999 között a PMI művészeti vezetője, majd a 2001-ben Franciaországban rendezett magyar kulturális évad zenei felelőse volt. Az utóbbi években Robert Lacombe-bal közösen vezetett produkciós irodája szervezte a Sziget Fesztivál francia programját, illetve annak franciaországi kommunikációját, melynek köszönhetően évről évre egyre több francia látogatott el a Szigetre.

A legnagyobb példányszámú francia regionális napilap, a Sud-Ouest honlapja szerint Rády Krisztina "a kulturális élet egyik jelentős személyisége volt. Számos és sokféle tevékenységet végzett műfordítóként, szerkesztőként, rendezőként, producerként, fesztiválok művészeti igazgatójaként. 2003 óta működő egyesületével a különböző művészeti ágak (a színháztól a kortárs zenéig) találkozásából születő projektek létrehozása volt a célja zenészek, írók, rendezők és színészek közös munkájának összehangolásával".

Az ő nevéhez fűződik a József Attila versek alapján készült Tiszta szívvel (A coeur pur) című előadás, amelyet az elmúlt években számos francia városban bemutattak. Nagy Zsolt, a Krétakör társulat színésze is közreműködött az előadásban, így magyar nyelven is megszólaltak a versek. Az előadásból készült könyv és cd-összeállítás 2008-ban jelent meg az egyik legrangosabb irodalmi kiadó, a Seuil gondozásában.

Rády Krisztina fordításában jelent meg magyarul az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb felnőtt képregénye, a Persepolis. Több éven át a France Culture közszolgálati kulturális rádióadó munkatársa volt: 2007-ben az ő szerkesztésében és riportjaival készült Közép-európai meglepetések című négyrészes sorozat első három adása a magyar kultúrával foglalkozott.

A PMI jelenlegi igazgatója, Ecsedi-Derdák András és az intézményt 1995 és 1999 között irányító Kovács András Bálint szerint Rády Krisztina "megkerülhetetlen asszonya volt a mai, a friss, az aktuális francia-magyar kulturális kapcsolatoknak".

"Az ő fáradhatatlan munkájának volt köszönhető, hogy a magyar kulturális programok kiszabadultak az intézet falai közül, és hogy például Lajkó Félix koncertjeit Párizs szerte több ezren hallhatták. Õ találta meg azt az állóhajót a Szajnán, amely rendszeres helyszíne lett a legkülönfélébb magyar programoknak, és ezek sikerének köszönhető, hogy létrejött Budapesten az A38" - olvasható az igazgatóknak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ecsedi-Derdák András szerint Rády Krisztina tele volt tervekkel. "Hihetetlen, ami történt. Tegnap váltottunk e-mailt" - mondta az MTI-nek az igazgató.