Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A közös identitás kialakítása a Közép-európai Kulturális Intézet célja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiállításokkal, konferenciákkal várja az érdeklődőket a Közép-európai Kulturális Intézet 2010-ben is. Módos Péter igazgató az InfoRádiónak elmondta: az intézmény a közép-európai identitás kialakítását tekinti feladatának.

Hogyan élnek együtt a magyarok a régió népeivel, és milyen kép alakul ki róluk a kontinensen - ennek bemutatását és meghatározását, vagyis a közép-európai identitás megteremtését tűzte ki célul a Közép-európai Kulturális Intézet - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgatója.

Az intézetben kiállítások, konferenciák rendezésére is lehetőség van. Módos Péter a tavalyi rendezvények közül Kalmár Ferenc, Szerbiában élő, magyar származású naiv képzőművész tárlatát emelte ki, amelyet Nebojsa Bradic, a szerb kulturális miniszter nyitott meg.

Az igazgató kiemelte a temesvári emlékidéző kiállítást is, amelyen 1989 decemberében, az erdélyi városban készült dokumentumfotókat tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve olyan képzőművészeti alkotásokat, amelyeket művészek a román állam felkérésére készítettek, hogy bemutassák, számukra mit jelentettek az ottani események.

A Közép-európai Kulturális Intézet igazgatója hozzátette: a 2009-es rendezvények közül ugyancsak kiemelkedik a História folyóirat, illetve a Magazin istoric című lap közös konferenciája, amelynek témájául a román-magyar történelem vitatott közös pontjait választották.

Az elmúlt év legjelentősebb eseménye Módos Péter szerint az a tizenegy ország részvételével zajlott konferencia volt, amely Közép-Európa elmúlt két évtizedéről, és a húsz évvel ezelőtti események értékeléséről szólt.

Az intézetben még látható a temesvári eseményekről szóló kiállítás, amelynek kapcsán emlékidéző beszélgetéseket is tartanak majd. Módos Péter hangsúlyozta: készülnek már az Osztrák Kulturális Fórummal és a Szlovák Intézettel közös Duna-kiállításra, amelyhez nemzetközi szimpózium is kapcsolódik majd. Ennek célja az lesz, hogy a Duna-völgyi stratégiát a kultúra szempontjából értelmezze, illetve gyakorlati jelentőségű javaslatokkal éljen a kulturális együttműködés intézményesítésére.

A következőkben készül még néhány többkultúrájú várost bemutató kiállítás is, de dolgoznak egy Kafka- és Hrabal-tárlat megvalósításán is - fűzte hozzá a Közép-európai Kulturális Intézet igazgatója.

Hanganyag: Fehér Anna Magda