Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Matisse Sárga kankalinok című festményéért fizettek a legtöbbet idén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Henri Matisse Sárga kankalinok című műve bizonyult a legdrágább festménynek az idei nemzetközi aukciókon.

A francia festőművész 1911-ben készült alkotása - a 2008 nyarán elhunyt francia divattervező, Yves Saint-Laurent művészeti hagyatékának részeként - egy 2009. februári párizsi árverésen kelt el 35,9 millió euróért (9,8 milliárd forintért).

Nem sokkal lemaradva követi Matisse festményét az Egy múzsa feje című Raffaello-rajz, amely a Christie's december eleji londoni árverésén 32 millió euróért (8,75 milliárd forintért) talált gazdára. A rajz a vatikáni Stanza della Segnaturában található Parnasszus című freskó egyik alakjához készített tanulmány.

A harmadik helyen Andy Warhol Kétszáz egydolláros bankó című gigantikus nyomata végzett. A pop-art művész több mint négy négyzetméteres alkotásáért 29 millió eurót (7,9 milliárd forintot) fizettek egy New York-i aukción.

Az ötödik helyen szerepel Rembrandt Csípőre tett kezű férfi portréja című műve, amely Raffaello rajzán kívül az egyetlen régi mestertől származó alkotás az első tíz között. Rembrandt festménye 23,1 millió euróért (6,3 milliárd forintért) kelt el, ezzel a holland művész eddigi legdrágább műve.

Az idei év legdrágább festményei között találjuk még Constantin Brancusi, Piet Mondrian, Edgar Degas, Alberto Giacometti és Claude Monet alkotásait.

A nagy aukciósházak értékelése szerint 2009 végére újra lendületbe jött a nemzetközi műtárgypiac. Az őszi londoni és New York-i árverések a gazdasági válság ellenére meglepően jó eredményekkel zártak.