eur:
393.8
usd:
369.43
bux:
65615.73
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Lovasi András nem szívesen nézi meg a róla készült felvételeket

Huszonkét év dalaiból, a többi közt a Kispál és a Borz, a Kiscsillag és saját szólólemeze anyagaiból állítja össze szerzői estjét Lovasi András előadóművész, amelyet több vendégművész közreműködésével december 29-én tartanak meg a Művészetek Palotájában.

Mi adja a koncert apropóját?

Egy körém szerveződő szerzői estre készülünk, azaz Lovasi András szerzői estjére, ahol 22 év dalaiból válogatunk. Nem szigorúan a Kispál és a Borz zenekar dalai szerepelnek a palettán, két zenekar közreműködésével jön létre a koncert. A törzsanyagot, a legtöbb számot természetesen a Kispál és a Borz zenekarral adjuk elő, de lesz néhány Kiscsillag-dal is és lesznek dalok a szólólemezemről. Fellépnek velünk a Csík zenekar vonósai, illetve a Varga Ferenc Vonós trió. Lesz velünk egy nagybőgős is, és természetesen lesznek meglepetés vendégek, akik valamilyen módon kapcsolódnak ehhez a szerzői munkássághoz, azaz akiknek írtam dalokat.

Az ősz folyamán jelent meg a Kispál és a Borz első DVD-je, amelyen a 2007-es húszéves jubileumi pécsi koncertjük anyagát adták közre. Mennyire volt kihívás ebben a műfajban hangzó, illetve képi anyagot megjelentetni az együttes számára?

Meg kell, hogy mondjam, nem véletlen, hogy nem jelent meg huszonkét évig a zenekarról DVD, ez a dolog engem annyira nem érdekel. Nem is nagyon néztem meg a rólam vagy rólunk készült felvételeket. Csak önbizalomhiányt okoz, ha az ember látja magát, ahogy ott ugrál, meg ordítozik. Most azonban akartunk egy összefoglalót. DVD lett volna, de végül bizonyos részleteiben a neten tettünk hozzáférhetővé. (A DVD-ben szerepel egy kód, amivel le lehet tölteni a netről négy új dalt, a hozzá készült negyvenperces dokumentumfilmet, illetve számos egyéb tartalmat.) Mindezt egy dupla DVD-n terveztük megjelentetni, de közbeszóltak az anyagiak és a kiadónk szándékai. Szerintem az, hogy 2009 végén megjelenik egy 2007-es lemez, nem a legbátrabb húzás egy zenekartól. Azért mentünk bele ebbe a konstrukcióba - ezzel együtt ki tudtunk jönni négy új dallal -, mert a dalok megjelentetése sokkal jobban érdekelt minket, mint a DVD.

November végén vehette át az aranylemezt a Budapest Bár első albumáért. Mi az, ami inspirálja ebben az együttműködésben?

Amikor elkezdtem a Kispálon meg a Kiscsillagon kívül is részt venni bizonyos produkciókban, az egyik legfontosabb motiváció az volt, hogy szerettem volna olyan zenészekkel muzsikálni, olyan stílusokban is, amely látszólag messze vannak a rockzenei hangszereléstől. Mindig nagyon szerettem a magyar népzenét - a Csík zenekarral való kapcsolatom is innen eredeztethető -, de nagyon szerettem például a harmincas-negyvenes évek magyar slágereit. Tibivel, a Kispál és a Borz frontemberével még a kilencvenes évek elején megbeszéltünk, hogy mindenképpen csinálunk egy olyan albumot, ahol ezek a kedvenceink szerepelnek, úgyhogy amikor megkaptuk a felkérést, gyakorlatilag azonnal igent mondtuk. Érdemes lenne egy Budapest Bár próbát, egy előadás előtti együttmuzsikálást vagy akár előadás utáni együttmuzsikálást fölvenni kamerára vagy hangfelvételre, akkor kiderülne, hogy mennyi mindent tanulunk egymástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×