eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kőrösi Zoltán a Magyar Mozgókép Közalapítvány új elnöke

Kőrösi Zoltán József Attila-díjas írót választották a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának élére a szervezet alapító tagjai. Az MMK alapítóinak képviselői meggyőző többséggel Kőrösi Zoltán mellett tették le szavazatukat. A közalapítvány leköszönő kuratóriumának és elnökének, Grunwalsky Ferencnek a mandátuma az év végén jár le.

Kőrösi Zoltán az InfoRádiónak azt nyilatkozta: a pályázati rendszeren kívül a filmterjesztés gyakorlatán is változtatni kell a jövőben.

A kuratóriumról azt mondta: sem szerkezetében, sem szervezetében, sem szemléletében nem felel meg teljesen a mai kor kihívásainak. Hozzátette: a pályázati rendszer kapcsán jogosan érte kritika eddig a kuratóriumot, de szavai szerint ennél vannak nagyobb problémák is, például a filmterjesztés.

Kőrösi Zoltán 1962-ben született Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-történelem szakon diplomázott 1987-ben. 1990-ben a Magyar Rádió munkatársa lett, 1995-től a Magyar Rádió Irodalmi szerkesztőségének vezetője, 2002 júliusától 2007 áprilisáig a Művészeti Főszerkesztőség főszerkesztőjeként dolgozott. 1998 óta több éven keresztül tagja volt a MEDIAWAVE- Fényírók fesztiválja nemzetközi zsűrijének, illetve 2001-2008 között a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmes szakkollégiumának. 2008. februárjától az egri Gárdonyi Géza Színházban dolgozik dramaturgként, 2008. szeptember 15-től pedig a Litera internetes kulturális folyóirat főszerkesztője. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen óraadó tanár.

Első novellája, a Hazafelé 1992-ben jelent meg, amivel megnyerte a Magyar Napló című irodalmi hetilap Örkény István-novellapályázatát. Ugyanebben az évben látott napvilágot első kötete, a Felrombolás, amelyet azóta további tizenegy követett. Legutóbbi, a Szerelmes évek - Gyávaság az idén jelent meg. Több filmforgatókönyvet írt, ezek közül A kis utazás című alkotás a 2000. évi Magyar Filmszemlén elnyerte a közönség díját.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×