Új spanyol nyelvtan: 4 ezer oldal egy 400 milliós nyelvről

InfoRádió / MTI
2009. december 11. 08:50
Tizenegy éven át készült, két kötetben több mint négyezer oldalra rúg, és jövőre még egy kötetet csapnak hozzá - ez az új spanyol nyelvtani szabályzat, amelyet csütörtökön mutattak be.

Beszélheti-e ugyanazt a nyelvet egy barcelonai kamionsofőr és egy Buenos Aires-i bankár? Hogy lehet nyelvtani szabályokat érvényesíteni egy olyan nyelvben, amelyet Madridtól Maniláig világszerte 400 millióan beszélnek? A tudósoknak ezekre a kérdésekre is választ kellett találniuk.

Az új nyelvtani szabályzat 80 év óta az első, amelyet Cervantes nyelvéről kiadtak. Összeállításán a Spanyol Királyi Akadémia tudósai mellett latin-amerikai országok és olyan országok - többek közt az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek - 21 szervezete vett részt, ahol a spanyolt beszélik.

A gyűjtemény nyelvészeti térképnek tartják, amely igen alaposan festi le a spanyol nyelvet, annak teljes gazdagságában. A golyóstollra például 20 szó van, ezek országok vagy akár társadalmi rétegek szerint térhetnek el. A szabályzat ismét megerősítette: a spanyol is olyan világnyelv, amelynek kiejtése, írásmódja és mondatszerkezete rendkívül színes.

Az eddig hatályban lévő - 1931-es - szabályzattól való legnagyobb eltérés abban a térségben mutatkozik, ahol a legtöbb spanyolajkú él, vagyis Latin-Amerikában. Puerto Ricóban például a kérdő mondatokban a tárgy és az ige gyakran megcserélődik, így lesz az "Adonde vas tu?", vagyis a "Hová mész?" kérdésből "Adonde tu vas?".

"Ebben a kiadásban minden hang, a beszélt nyelv összes módja egy nagy polifóniában találkozik" - mondta büszkén Victor Garcia de la Concha, a spanyol nyelvészeti akadémia elnöke. Az új szabályzatról elmondták: nem dogmának, hanem sokkal inkább ajánlásnak szánják.