Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olasz tudósok Caravaggio földi maradványait kutatják

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Caravaggio olasz festő (1571-1610) földi maradványai után kutatnak a toscanai Porto Ercole egyik templomában, hogy tisztázzák a művész közel négyszáz éve bekövetkezett halálának a rejtélyét - jelentették be olasz tudósok a hét végén.

A mikrobiológusok, művészettörténészek és antropológusok bevonásával kedden induló kutatásban négy olaszországi egyetem vesz részt, hogy méltó nyughelyre helyezzék Michelangelo Merisi da Caravaggiót, akinek tevékenysége forradalmasította a művészetet.

A munkálatokat Giorgio Grupponi, a Bolognai Egyetem antropológus professzora hangolja össze, aki többek között Dante Alighieri költő arcának rekonstruálásában is közreműködött. "Több különböző jelből indulunk ki, amelyek arra utalnak, hogy Caravaggio nem a toscanai Feniglia tengerparton halt meg, mint ahogyan egészen mostanáig hitték, hanem a Porto Ercole-i ispotályban" - közölte a professzor, aki bemutatta a nemrégiben fellelt halotti bizonyítványt is.

Feltételezések szerint a festő maláriában halt meg a Maremmák mocsaras vidékén, és egy kis temetőben helyezték nyugalomra, ahonnan a maradványokat a templom kriptájába helyezték át 1956-ban, méghozzá válogatás nélkül.

A kutatóknak mintegy 200 ember földi maradványait kell megvizsgálniuk, hogy sajátosságaikat összevessék a művész ismert leszármazottaiéval.

Caravaggiót - a Bacchus, Az emmauszi vacsora és Izsák feláldozása című képekből is ismert dinamikus fényhatások (clair-obscur) mesterét - a mozivásznon és a színpadot a történelem egyik leghányattatottabb életű festőjeként mutatják be. Erősen expresszív stílusa miatt teológiai átértelmezéseket sem nélkülöző vallási témájú képei számos vitát váltottak ki a saját korában.