eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György

Olasz tudósok Caravaggio földi maradványait kutatják

Caravaggio olasz festő (1571-1610) földi maradványai után kutatnak a toscanai Porto Ercole egyik templomában, hogy tisztázzák a művész közel négyszáz éve bekövetkezett halálának a rejtélyét - jelentették be olasz tudósok a hét végén.

A mikrobiológusok, művészettörténészek és antropológusok bevonásával kedden induló kutatásban négy olaszországi egyetem vesz részt, hogy méltó nyughelyre helyezzék Michelangelo Merisi da Caravaggiót, akinek tevékenysége forradalmasította a művészetet.

A munkálatokat Giorgio Grupponi, a Bolognai Egyetem antropológus professzora hangolja össze, aki többek között Dante Alighieri költő arcának rekonstruálásában is közreműködött. "Több különböző jelből indulunk ki, amelyek arra utalnak, hogy Caravaggio nem a toscanai Feniglia tengerparton halt meg, mint ahogyan egészen mostanáig hitték, hanem a Porto Ercole-i ispotályban" - közölte a professzor, aki bemutatta a nemrégiben fellelt halotti bizonyítványt is.

Feltételezések szerint a festő maláriában halt meg a Maremmák mocsaras vidékén, és egy kis temetőben helyezték nyugalomra, ahonnan a maradványokat a templom kriptájába helyezték át 1956-ban, méghozzá válogatás nélkül.

A kutatóknak mintegy 200 ember földi maradványait kell megvizsgálniuk, hogy sajátosságaikat összevessék a művész ismert leszármazottaiéval.

Caravaggiót - a Bacchus, Az emmauszi vacsora és Izsák feláldozása című képekből is ismert dinamikus fényhatások (clair-obscur) mesterét - a mozivásznon és a színpadot a történelem egyik leghányattatottabb életű festőjeként mutatják be. Erősen expresszív stílusa miatt teológiai átértelmezéseket sem nélkülöző vallási témájú képei számos vitát váltottak ki a saját korában.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×