eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Minden évre tervez nagyszabású tárlatot a bővülő Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum bővítése és minden évben legalább egy nagy, nemzetközi közönséget is vonzó tárlat megrendezése szerepel Baán László tervei között, aki december elsejével kezdte meg főigazgatói kinevezésének második, öt éves ciklusát. A következő években várhatóan a francia és a bécsi impresszionisták, valamint Cézanne és Rembrandt alkotásai lesznek láthatóak az intézményben.

2010. januárjában nyílik meg az intézmény Degas-tól Picassóig című tárlata, amely a moszkvai Puskin Múzeum világhírű francia gyűjteményéből válogat. Ezt követően megkezdődik a Szépművészeti Múzeum bővítése, amelynek keretében a térszínt alatt egy több mint 7000 m2-es új épületszárny jön létre.

A tervek szerint 2011. áprilisáig befejeződő munkálatok első szakaszában, 2010. május elejétől szeptember végéig az átalakítási munkálatok miatt a Szépművészeti Múzeum régi épülete is zárva tart, majd jövő ősszel Nuda Veritas címmel Gustav Klimt és a bécsi szecesszió első évtizedeinek kiemelkedő alkotásait mutatja be az osztrák fővárosban található Albertina Múzeummal együttműködésben.

2011. első félévében Magyarország európai uniós elnökségéhez kapcsolódóan Nemes Marcell, a századforduló európai hírű műgyűjtőjének emléke előtt tiszteleg a Szépművészeti Múzeum El Grecótól Rippl-Rónaiig című kiállítása, majd az intézmény új szárnyának avatásaképpen Paul Cézanne és az európai kulturális örökség viszonyát mutatja be az intézmény saját szervezésében megvalósuló tárlata.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy tervei szerint az intézmény ezt követően is rendez évente legalább egy olyan tárlatot, amely nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat, mint példádul a 2012-es Rembrandt és a holland aranykor művészete című kiállítás, 2013-ban a most zajló Boticellitől Tizianóig című tárlat folytatása, amely a Caravaggiótól követő időszakot dolgozza fel az itáliai festészetben, majd 2014-re egy Toulouse-Lautrec kiállítás tervein dolgoznak a Szépművészeti Múzeum munkatársain.

Az intézmény életében a legnagyobb változást a 2011 májusától kezdődő bővítés hozza majd, amelynek keretében a járda vonaláig, Hősök tere alatt két szintes szárnyat alakítanak ki. Ennek köszönhetően a Múzeum egy időszaki kiállítási helyszínnel és közösségi terekkel - étterem, gyermekfoglalkoztató, előadóterem - egészül ki, de 2011 nyarától ez szolgál majd a Szépművészeti Múzeum új bejárataként is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×