Õsszel is lesz múzeumok éjszakája

Infostart
2009. november 13. 16:00
Szombaton első alkalommal rendezik meg a Múzeumok őszi éjszakája programsorozatot, amelyben 31 budapesti és 49 vidéki múzeum, illetve kulturális és művelődési intézmény vesz részt. A múzeumok a tárlatvezetéseken túl többségében színházi, zenei és táncprodukciókat látnak vendégül, de több helyszínen is felelevenítik a Márton-napi népszokásokat.

A Múzeumok őszi éjszakája című programsorozat keretében több intézmény is színházi programokkal várja az érdeklődőket. A Nemzeti Múzeumban A hét asszonya címmel Csákányi Eszter színművész ad estet Parti-Nagy Lajos műveiből, az Ernst Múzeumban a KoMa Társulat Garaczi László Plazma című darabját mutatja be, a Természettudományi Múzeumban a Bárka Színház társulata a Piaf Piaf című produkciójából ad elő részleteket.

Több zenei programmal is találkozhatnak a kiállítások látogatói; a Nemzeti Galériában fél héttől a Fugato Orchestra, negyed tíztől pedig a Gayer Jazz Trió lép fel, a Néprajzi Múzeumban a Dresch Quartet mutatja be új lemezének anyagát, a Szépművészeti Múzeumban pedig Jamie Winchester ad akusztikus koncertet. A Sziklakórház előtti téren pedig katonazenekarok előadásában I. világháborús katonaindulókat hallgathatnak meg az érdeklődők.

A Márton-naphoz köthető hagyományokat is több múzeumban felelevenítik. A Mezőgazdasági Múzeumban már napközben is hagyományőrző programok. kézműves foglalkozások és játszóház várja a gyereket, továbbá zenés-táncos programokat és hangszerbemutatókat tartanak a kicsiknek. A Természettudományi Múzeumban libabemutatót rendeznek, a Szépművészeti Múzeumban pedig Buday Péter mesterszakács libás falatokkal kedveskedik a látogatóknak.

A tárlatvezetések és tudományos előadások mellett több különlegességgel is találkozhatnak a programok résztvevői. A Nemzeti Galériában az Opera Looper nevű interaktív operaszerző program mutatkozik be, a Magyar Fotográfusok Házában pedig a vándorfotográfusok korának felvétel készítési technikái elevenednek meg.

A Múzeumok őszi éjszakájára váltott karszalagok szombat este 6 órától éjfélig használhatók fel, délután 4 órától hajnali 3-ig érvényes menetjegynek számítanak a BKV menetrendszerinti járatain, valamit az alkalomból indított külön buszokon. A részletes programkínálat megtalálható a www.muzeumokejszakaja.hu weboldalon és a Múzeumokban elhelyezett ingyenes programfüzetekben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást