Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar Bauhaus-kiállítás nyílt New Yorkban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budapesttől a Bauhausig címmel kiállítás nyílt csütörtökön a New York-i Magyar Kulturális Központban; a két hónapig megtekinthető tárlaton a szentendrei Erdész Galéria gyűjteményéből mutatnak be válogatást.

A manhattani kulturális centrumba látogató érdeklődők Bortnyik Sándor, Wassily Kandinsky, El Lissitzky, továbbá Moholy-Nagy László, Molnár Farkas, Pap Gyula és Henrik Stefan nyomatait, rajzait, könyvillusztrációit és fotóit láthatják.

A Walter Gropius által alapított, 1919 és 1933 között Németországban működött Bauhaus művészeti iskola változatos módszereit villantja fel a tárlat egyebek között Moholy-Nagy László ritka fotóin és absztrakt kompozícióin, El Lissitzky tipográfiai munkáin és Molnár Farkas konstruktivista színházi tanulmányain keresztül. A kiállítás megvilágítja a weimari és dessaui Bauhaus iskola és az 1920-as évek magyarországi avantgarde mozgalma közötti kapcsolatokat.

Az Extremely Hungary magyar kulturális évad kiállításához kapcsolódva november 20-án Magyarország és a Bauhaus 1919-1933 címmel szimpóziumot rendeznek a híres Modern Művészetek Múzeumában (MoMA). Az egész napos rendezvény témája a magyarországi avantgarde a fényképészet, grafika, textilművészet, bútortervezés, film, zene és előadó-művészet területén.

A szakértők - akik között előadást tart Juliet Kinchin, a MoMA kurátora és Barry Bergdoll, a Philip Johnson galéria építészeti kurátora - elsősorban három jelentős magyar művész, Breuer Marcel, Moholy-Nagy László és Weininger Andor munkásságát elemzik.