eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar Bauhaus-kiállítás nyílt New Yorkban

Budapesttől a Bauhausig címmel kiállítás nyílt csütörtökön a New York-i Magyar Kulturális Központban; a két hónapig megtekinthető tárlaton a szentendrei Erdész Galéria gyűjteményéből mutatnak be válogatást.

A manhattani kulturális centrumba látogató érdeklődők Bortnyik Sándor, Wassily Kandinsky, El Lissitzky, továbbá Moholy-Nagy László, Molnár Farkas, Pap Gyula és Henrik Stefan nyomatait, rajzait, könyvillusztrációit és fotóit láthatják.

A Walter Gropius által alapított, 1919 és 1933 között Németországban működött Bauhaus művészeti iskola változatos módszereit villantja fel a tárlat egyebek között Moholy-Nagy László ritka fotóin és absztrakt kompozícióin, El Lissitzky tipográfiai munkáin és Molnár Farkas konstruktivista színházi tanulmányain keresztül. A kiállítás megvilágítja a weimari és dessaui Bauhaus iskola és az 1920-as évek magyarországi avantgarde mozgalma közötti kapcsolatokat.

Az Extremely Hungary magyar kulturális évad kiállításához kapcsolódva november 20-án Magyarország és a Bauhaus 1919-1933 címmel szimpóziumot rendeznek a híres Modern Művészetek Múzeumában (MoMA). Az egész napos rendezvény témája a magyarországi avantgarde a fényképészet, grafika, textilművészet, bútortervezés, film, zene és előadó-művészet területén.

A szakértők - akik között előadást tart Juliet Kinchin, a MoMA kurátora és Barry Bergdoll, a Philip Johnson galéria építészeti kurátora - elsősorban három jelentős magyar művész, Breuer Marcel, Moholy-Nagy László és Weininger Andor munkásságát elemzik.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×