Híradók a '30-as évekből - nézze meg!

Infostart
2009. november 5. 17:05
Több mint ötezer régi filmhíradó-bejátszást lehet megnézni, továbbítani vagy megosztani a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ most elindult internetes oldalán. Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató elmondta: az archívumhoz olyan felületet alakítottak ki, amely a legmodernebb videómegosztó oldalakkal is felveszi a versenyt.

Az első hangos filmhíradó 1931 októberében készült el. A Filmhíradók online gyűjteménye ekkortól mutatja be az elkövetkezendő 12 évfolyam bejátszásait. Az oldal összesen 63 órányi filmet és 5184 bejátszást tartalmaz.

A fekete-fehér megjelenésében a korszakot idéző, de a legmodernebb technikai megoldásokat megjelenítő oldalon szereplő filmeket egyetlen kattintással felrakhatjuk a Facebookra vagy a Twitterre, de elküldhetjük őket ismerőseinknek is.

Negyven témában kereshetünk híradórészleteket, például a szépségverseny, a sport, az egészségügy, az oktatás, az egyház vagy a bűnözés kategóriákban. Személyekre is kereshetünk, de helyekre is.

Az egyes kategóriákon belül az oldal toplistát állít fel a nézettség alapján, ahogy Kitzinger Dávid elmondta, a bűnüldözés témakörében például egy 1933-as filmanyag vezet, amely egy a kerékpárlopások elleni találmányról szól.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást