Ternovszky Béla: "Dargay Attila még jobb Vukot szeretett volna készíteni"

Infostart
2009. október 24. 13:00
Bár óriási sikert ért el vele, Dargay Attila még sokkal jobbra akarta megcsinálni a Vukot - emlékezett vissza a kedden, 83 éves korában elhunyt művészre pályatársa. Ternovszky Béla szerint Dargay Attila kevesek által ismert rövidfilmjei is igazi gyöngyszemek.

"A legjobb helyre kerültem, és a legjobb embertől tanulhattam" -emlékezett vissza Ternovszky Béla animációs filmrendező arra az időszakra, amikor a Pannónia Filmstúdióban, a kedden, 83 éves korában elhunyt Dargay Attila keze alatt kezdett dolgozni. A művész hozzátette: Dargay Attila az egész estés rajzfilmgyártás kiemelkedő alakja volt, nem véletlen, hogy generációk nőttek fel a filmjein, amelyeket újra és újra vetítenek.

Ternovszky Béla szerint a Vuk, a Szaffi és sok más kedves mesealak alkotója túl korán nyugdíjba kényszerült. "Többen nyugdíjasok vagyunk, de tovább dolgozhattunk. Attilától ezt a lehetőséget megvonták, és ezzel az ő lételeme megszűnt. Pedig végtelenül aktív volt; ahogy rajzolt is, egy pillanatra nem állt meg a ceruzája."

A rendező elmondta: bár legsikeresebb munkája a Vuk volt, Dargay Attila technikai, minőségi szempontból sokkal jobb rajzfilmet szeretett volna készíteni Fekete István regényéből. Megjegyezte: a művésznek számos olyan kisfilmje volt, amely rengeteg fesztiváldíjat nyert, ám nem jutott el a szélesebb közönséghez.

Ternovszky Béla szerint a 60-as, 70-es években dolgozó rajzfilmesek, alkotók voltak "a magyar animáció". A Macskafogó rendezője hozzátette: nehéz összehasonlítani azt, hol tart most az akkorihoz képest a szakma, hiszen abban az időszakban sokkal nagyobbak voltak a lehetőségek, felszállóban volt az iparág a televíziózás és az egész estés filmgyártás beindulásával.

Manapság a magyar animáció lehetőségei nagyon beszűkültek, hiszen az egyes alkotások csak nagyon nehezen jutnak el a közönséghez, és már olyan mozik sincsenek, amelyek rajzfilmeket játszanának. "Nem látom rózsásan a helyzetet" - fűzte hozzá Ternovszky Béla.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást