Macskajáték: csodálatos "öregek" nevettetnek az Örkény Színházban

Infostart
2009. október 13. 15:12
Pogány Judit, Csomós Mari és Molnár Piroska szereplésével mutatja be az Örkény Színház Örkény István Macskajáték című kisregényéből készült előadását. A műről és a játékról Mácsai Pál színigazgató, a darab rendezője beszélt az InfoRádiónak.

Mindannyian akarunk egymástól valamit, de ha az öregek akarnak egymástól valamit, akkor azon nevetünk - mondja Örkény István, akinek a Macskajáték című kisregényét Mácsai Pál rendezésében az Örkény Színház vitte színpadra.

Két ember szereti egymást, jön egy harmadik, és elveszi a férfit az asszonytól - ez Örkény tömör leírásában a Macskajáték - mondta az InfoRádiónak Mácsai Pál, aki hozzátette: a történet különlegessége és egyedisége abban rejlik, hogy idősek, 65 év felettiek a főszereplői.

Ez a darab tipikusan szereposztási kérdés: ha egy társulatban megvan Orbánné szerepére a színésznő, és még bírja is fizikailag, akkor elő lehet venni - véli a színész-rendező, aki szerint nagy szerencse, hogy az Örkény Színházban ketten is főszerepet tudnak játszani a darabban: Pogány Judit és Végvári Tamás.

Mácsai Pál elmondta: a szöveg nem pont ugyanaz, mint amit a közönség megszokott, ugyanis ez egy olyan adaptáció, amely nem az Örkény által írt színdarab, hanem a kisregény motívumaihoz nyúlik vissza, így visszakerültek az eredeti darabból kihagyott mulatságosabb részek.

Megpróbáltunk egy olyan szöveget létrehozni, amely a mai érzékenységet és a kíváncsiságot kielégíti - fűzte hozzá Mácsai Pál.

Hanganyag: Fehér Anna


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást