Kína a megnyílt frankfurti könyvvásár díszvendége

InfoRádió / MTI
2009. október 13. 20:26
Száz országból több mint 7300 kiállító részvételével megnyílt az este az idei frankfurti nemzetközi könyvvásár. A seregszemlét heves viták előzték meg, mivel az idei díszvendég a cenzúra miatt sokat bírált Kína. A bírálók elsősorban az ellenzéki írók és költők üldözését, valamint a cenzúrát rótták fel az ázsiai országnak.

 A német kancellár megnyitó beszédében ugyanakkor arra szólította fel a látogatókat, hogy kíváncsisággal fogadják Kína részvételét. Angela Merkel előítélet nélküli, de kritikus megközelítést sürgetett. Jürgen Boss, a vásár igazgatója úgy fogalmazott: a szervezők is elítélik az emberi jogsértéseket, Kínát azonban lehet csodálni, lehet bírálni, de nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A frankfurti eseményre mintegy ezer külföldi és hazai szerzőt várnak, köztük az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamukot és a német Günter Grasst, aki a vásáron ünnepli 82. születésnapját. A vásár középpontjában a könyvek hagyományos bemutatkozása mellett változatlanul a könyvvilág digitalizálása áll.