Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Achtung! Államhatár! - 21 ezer látogatót vonzott a párizsi vasfüggöny

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A párizsi Luxembourg-kertben felállított múltidéző vasfüggöny-részleten a kiállítás két hete alatt átszökni ugyan kevesen próbáltak, megismerni viszont annál többen: az installáció, amely szeptember 25-ig volt megtekinthető, becslések szerint naponta ezerötszáz látogatót, vagyis összesen mintegy 21 ezer embert vonzott. A kiállításnak köszönhetően Magyarország rendszerváltásbeli szerepéről számolt be a francia Le Figaro napilap, a France2 és a France3 televíziós csatorna is.

A nyugat-európaiak nagy része a berlini fal lebontásához köti a rendszerváltás kezdetét, Európa újraegyesítését. Franciaországban például kevesebben hallottak a Közép-Európát 630 kilométer hosszan elválasztó vasfüggönyről, hiszen az elkerülte közvetlen határaikat.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) és a párizsi magyar nagykövetség - az osztrák külképviselettel együttműködve - erre, vagyis Magyarország szerepére kívánta felhívni a franciák figyelmét. Helyi partnerekkel - a francia szenátussal és Párizs hatodik kerületének polgármesteri hivatalával közösen - idézték meg a múlt egy negyven méteres darabját: a párizsi Luxembourg-kertben vasfüggöny és a hozzá tartozó "korabeli díszlet" - őrtorony a parkot kémlelő katonával, "aknamezővel", jelzőrakétával és katonai terepjáróval - fogadta a látogatókat.

A közel 30 tonnás installációt szemmagasságban körbekerítve a Párizsi Magyar Intézet összesen 120 méternyi felületen mutatta be az építmény majd negyven éves történetét fotókkal és a hozzájuk tartózó magyarázatokkal.

A kiállítás a francia médiát is megnyerte magának: a France2 és a France3 állami televízió csatornák riportokkal, a Le Figaro című napilap pedig elemző írásával hívta fel a programra a figyelmet. A szenátus parkőreinek becslése szerint közel 21 ezer látogató ismerkedett meg a szocialista korszak leghírhedtebb szimbólumával.

A rendezvény sikeréhez nagymértékben hozzájárult a francia Club Euro Trabi - Trabantklub - bevonása a programba, hisz a megnyitó alkalmából a párizsi utcákon konvojban cirkáló huszonhat pöfögő, zötyögő, tülkölő kisautó egyedülálló látványosságnak számított, pláne az Eiffel-torony-Diadalív-Champs Elysées útvonalon.

Derdák András, a PMI igazgatója arról számolt be, hogy francia történelemtanárok iskolás csoportokat is szerveztek a vasfüggöny mellé, rendhagyó történelemórát tartva a diákoknak.

A további "nosztalgiázásra" vágyókat "Elvtársak vége!" címmel 89-90 választási plakátjai, illetve "20/21" címmel 21 fiatal magyar képzőművész festményei - a budapesti Friss Galéria által kiírt pályázat nyertes munkái, a rendszerváltás óta eltelt 20 év reflekciói várták a Párizsi Magyar Intézetben.

A rendszerváltás megemlékezés-sorozat szeptember 25-én kerekasztal-beszélgetéssel zárult: a Párizsi Magyar Intézetben Thomas Schreiber, újságíró, Kelet-Európa szakértő és Catherine Horel, történész elemezte a 89-90-es éveket jellemző közép-kelet-európai politikai fordulatokat és az azóta eltelt húsz év a térséget érintő változásait - közölte a Párizsi Magyar Intézet.