eur:
392.57
usd:
367.47
bux:
66225.34
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Alföldi: "Nem voltak ránk kíváncsiak"

Alföldi Róbert rendezésében mutatta be a New York-i Dicapo Opera Tobias Picker kortárs amerikai szerző Emmeline című művét, a II. Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntőjében, szeptember 10-én. Alföldi Róbert az InfoRádiónak arról panaszkodott, hogy a New York-i magyar kulturális évad szervezőit nem érdekelte az előadás.

Milyen fogadtatást kapott az Emmeline című opera New Yorkban?

Azt szokták mondani, hogy rossz főpróba, jó bemutató, ez így volt New Yorkban is. Kemény munka előzte meg a bemutatót, de jó érzés, hogy a tavalyi előadás híre kitartott, sőt olyan érdeklődést generált, hogy azt érezhettem: a munkánk nem ismeretlen New Yorkban. A kritikák is azt igazolták, hogy nagy szégyenkeznivalója nem volt a magyar kultúrának.

Mi ragadta meg a darabban?


A zene nagyon komolyan átgondolt, mélyről jövő és invenciózus, másrészt úgy van megírva a darab, hogy majdnem mindenki elkövet súlyos bűnöket, de a szerző nem ítélkezik, hanem alapvető emberi kapcsolatokat boncol, amelyeket mindannyian átélünk. Lehet, hogy zűrös viszonyokkal élünk, de az egymáshoz tartozás és a szeretet mindennél fontosabb.

Az opera mennyire kapcsolódott a New York-i magyar kulturális évadhoz?

Egyáltalán nem, és ez nem rajtunk múlott. Valamiért nem érdekelte a magyar kulturális évadot szervezőket, hogy immár másodszor egy nagy visszhangot kiváltó, Magyarországot erősen érintő kulturális esemény zajlik.

Az ottani magyar intézetet sem érdekelte, nem voltak rá kíváncsiak. Ennek okairól nem tudok, de nem is érdekel, mert az, hogy valaki személyesen mit gondol egy művészről, annak nem szabadna befolyásolnia azt, hogy egy ország kultúráját képviseli. A magyar kulturális évadnak sem tett volna rosszat, de nem voltak ránk kíváncsiak.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×