eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sörgyárba és reaktorba is látogathat a kulturális örökség napjain

Az idei évben minden korábbinál nagyobb a kulturális örökség napjainak kínálata. Szeptember 19-én és 20-án országszerte több mint 800 megnyitott épület és 171 vezetett séta-útvonal várja az érdeklődőket. A kulturális örökség napjai tematikájának középpontjában idén a szakrális terek állnak, így több templom is hosszabb nyitva tartással várja az érdeklődőket. Az esemény részeként szombaton a budai várban a Mária Magdolna torony köré lézerfény segítségével visszaépítik a II. világháborúban lerombolt templomot este hét órától.

A rendezvény alkalmából hagyományosan megnyitja kapuit a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palota, a Budapesti Kutató Reaktor, a kőbányai sörgyár pincerendszere és a Magyar Nemzeti Bank, de a sorban szerepel idén a nemrégiben felújított Andrássy úti Párizsi Nagyáruház is. Csak a kulturális örökség napjai keretében lesz látogatható többek közt a közelmúltig a Magyar Televízió székházaként működő egykori Tőzsdepalota épülete és az budai várban az Ybl Miklós tér alatt található ciszternák, melyeket csak szombaton járhatják be az érdeklődők.

Szintén csak szombaton látogatható a Szépilona Kocsiszín, a Kelenföldi Autóbuszgarázs és a fogaskerekű vasút városmajori remize, ahol egy 1874-es, eredeti állapotú nosztalgiakocsit és egy 1929-es felújított mozdonyt a hozzá tartozó szerelvénnyel is tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Cseh Centrumban Dobozy Borbála csembalóművész a 18. századi cseh zeneművészetbe enged betekintést, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Haydn-kiállítás és a Budapest-gyűjtemény tárlatai várják az érdeklődőket, az Aquincumi Múzeumban pedig régészeti előadásokat tartanak.

A kulturális örökség napjaihoz kapcsolódik a "Kultúrházak éjjel-nappal" rendezvénysorozat is, melynek programjában idén a magyar nyelv ápolása és az amatőr színjátszás kap kiemelt hangsúlyt. Budapesten a Budai Vigadóban található Hagyományok Házában szombaton és vasárnap délutánon szórakoztató nyelvi játékok várják az érdeklődőket, koncertet ad Huzella Péter dalszerző és Kiss Ferenc.

Ezen kívül szervezett séták és szabadidős programok várják a kultúrházak látogatóit a Rátkai Márton Klubban, a Fővárosi Művelődési Házban, valamint az Erzsébetvárosban, Pesterzsébeten, Gazdagréten és a Havanna-lakótelepen. További részletekkel a városszerte megtalálható ingyenes programfüzetek és a www.oroksegnapok.hu weboldal szolgál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×