eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma

"Egy konzervatív kormányzás idején a kultúrának központi helye van"

Egy konzervatív kormány alatt a kultúrának központibb helye van a költségvetésben - mondta a Szépművészeti Múzeum igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Baán László elmondta azt is: több mint hétezer négyzetméterrel bővül a föld alatt a Szépművészeti Múzeum, amely így igazi kulturális központtá válhat.

Az Antall- és az Orbán-kormány idején is jelentős összeg jutott a kultúrának, amely a két időszak alatt a költségvetés szempontjából preferált helyzetben volt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Szépművészeti Múzeum igazgatója.

Baán László hozzátette: egy konzervatív kormányzásban a kultúrának központibb helye van. Ezt számok is bizonyítják az Antall-kormány idején, amikor kisebb volt a kulturális terület vesztesége, és az Orbán-kormány alatt is nagyobb támogatása volt a kultúrának, mint más ágazatnak.

Egy "Cool múzeum", ahova jó betérni


Hamarosan jelentősen kibővül a Szépművészeti Múzeum, amelyben uniós támogatás révén egy több mint hétezer négyzetméteres épületszárnyat építenek a föld alatt.

Baán László hangsúlyozta: a beruházásnak az a célja, hogy a múzeum igazi kulturális központtá váljon, a tárlatok mellett több kényelmi szolgáltatással gazdagodva. Egy múzeumnak ma már vonzónak és izgalmasnak kell lennie: legyen jó étterme és kávéháza, valamint előadóterme, ahol színházi és a kamaraelőadásokat lehet tartani - véli a múzeumigazgató.

A Szépművészeti célja az is, hogy egy "Cool múzeumot" hozzanak létre, amellyel megszólítják az interneten szocializálódó tizenéves korosztályt. Õk más kommunikációs világban nőnek fel, és más a viszonyuk a kulturális örökséghez és a múzeumokhoz. Ha nem sikerült őket elérni, akkor nemcsak a magyar, de az európai kulturális örökségtől is fényévnyi távolságra kerülnek - fogalmazott Baán László.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×