Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cabaret a Pinceszínházban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Benedek Miklós rendezésében szeptember 20-án mutatja be a Pinceszínház a Pince Cabaret című előadást, amely a 20. század első évtizedeinek legnépszerűbb kaberészerzőinek írásaiból válogat.

A Pince Cabaret című két részes zenés est a hagyományos kabarészínház és az egykori városligeti vurstli hangulatát kívánja feleleveníteni, részben a régi sanzonok és kuplék, részben a cirkuszosok, bábszínházasok, ripacsok világát megidézve.

Az előadásban Benedek Miklós válogatásában Molnár Ferenc, Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Heltai Jenő, Gábor Andor és a kor más neves kabarészerzőinek az írásait tartalmazza, amelyeket kuplék és sanzonok, valamint a korszakból származó újságcikkek egészítenek ki.

Benedek Miklós, az előadás rendezője elmondta, hogy a Pince Cabaret a korábban a Gyulai Várszínház Ködfátyolkép, majd a Nemzeti Színházban Tingli-tangli címen bemutatott előadás harmadik változata.

A darab szereposztása nem változott, az előadásban továbbra is Szacsvay László, Murányi Tünde, Nagy Cili és Vida Péter látható, zongorán kísér Dinyés Dániel.

Az előadás kapcsán Benedek Miklós elmondta, hogy a kabarét egykor úgy tartották számon, mint színpadi publicisztika, "újságírás a színpadon". "Nagyon szeretem ezt a kicsit groteszk, kicsit fekete humorú világot, ezeket a szerzőket gyűjtöm évek óta. Az írásaik nem harsányan nevettetnek, hanem mosolyogtatnak, és talán még egy kicsit el is gondolkodtatnak, és nem tagadom, hogy midegyiknek van egy kicsi mai aktualitása" - mondta a darab rendezője.

Az idei színházi évadban rá váró feladatokról szólva Benedek Miklós elmondta, októberben a Vígszínházban Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című komédiájában játssza az egyik főszerepet, decemberben a Bárka Színházban Esterházy Péter a Haydn-évforduló alkalmából írt darabjában alakítja majd a zeneszerzőt.

Székesfehérváron Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül című regényének színpadi változatát készíti el újra Kelemen Istvánnal, és a tervek között szerepel egy-egy munka Budapesti Kamaraszínház és a Miskolci Nemzeti Színház számára is.