Egyedülálló ókori kultikus komplexumot tártak fel Bulgáriában

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 17. 18:26
Egyedülálló ókori kultikus komplexumot tártak fel Bulgáriában a Rodope-hegység keleti lejtőjén, Perperikon trák város közelében.

A helyszínen, 12 négyzetkilométeres területen, eddig kilenc, 2 méter átmérőjű oltárt találtak. A létesítmény korát 3500 évesre becsülik, az oltárok körül talált tárgyak ugyanis a Kr.e. 1500-ból származnak - olvasható a Novinite című bolgár hírportálon.

Az oltárokat a tűz kultuszát gyakorló trákok emelték, hasonló rituálék voltak honosak az adott korban Egyiptomban, Krétán, vagy a Hettita Birodalomban, Anatóliában.

A legnagyobb oltárt másfél- két méter vastagságú kőlapokból emelték, a régészek szerint ez a legnagyobb oltár egész Délkelet-Európában.

Az idei ásatási szezonban Perperikon feltárása során a régészek számos római kori leletet is találtak, valamint feltártak egy középkori, a XIII-XIV. században épült védőerődöt is. Mint az ásatásokat irányító Nyikolaj Ovcsarov régészprofesszor rámutatott, a feltárt létesítmények arról tanúskodnak, hogy Perperikon városa évezredeken át fontos szerepet töltött be a térségben.