eur:
392.81
usd:
367.92
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Leonardo hermelines hölgye is szerepelhet a Szépművészeti új tárlatán

Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, A hermelines hölgy is látható lesz a tervek szerint a Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, Botticellitől Tizianóig című olasz reneszánsz tárlatán. Az értékes alkotást 80 milliárd forintos biztosítási összege példátlan az intézmény történetében.

A festményt a Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeum adja kölcsön a Szépművészeti Múzeum őszi nagyszabású tárlatára, amely további negyven rangos kölcsönző intézmény - köztük a párizsi Louvre, a madridi Prado, a firenzei Uffizi, a londoni National Gallery, valamint a New York-i Metropolitan és a Los Angeles-i Getty - 130 alkotását mutatja be a magyar közönségnek. A kiállított művek közt két évszázad legjelentősebb olasz festőinek - Botticelli, Bellini, Giorgione, Raffaello, Tiziano, Tintoretto - művei láthatók február közepéig.

Leonardo egyik legismertebb és leghíresebb festménye korábban Európában Lengyelországon kívül csak olasz múzeumokban volt látható, az elmúlt hét évben pedig a krakkói múzeumot sem hagyta el. A kép biztosítási értéke csaknem 80 milliárd forint, ehhez fogható összegű alkotás még nem szerepelt a Szépművészeti Múzeum kiállításán.

Baán László, az intézmény főigazgatója összehasonlításként elmondta, hogy korábban a Van Gogh-kiállítás legdrágábbnak számító, Íriszek című festményét 20 milliárd forint értékre biztosított a Metropolitan Múzeum, és a Sotheby's New York-i árverésén elkelt eddigi legértékesebb festmény - Picasso Pipázó fiúja - átszámítva szintén közel 20 milliárd forintért - 104 millió dollárért kelt el.

A hermelines hölgy Leonardo da Vinci egyik leghíresebb női portréja, amely a reneszánsz festő életművén belül is nagy jelentőséggel bír - mondta az InfoRádiónak Baán László. Nemcsak az olajkép számított új technikának, de a portré beállítása is szakít a hagyományokkal. A festmény valószínűleg a 16 éves Cecilia Galleranit ábrázolja, aki Ludocio Sforza, Milánó hercegének szeretője volt. A kép történetét 1789-ig homály fedi, ekkor került ugyanis Lengyelországba és a Czartoryski hercegi család birtokába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×