Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leonardo hermelines hölgye is szerepelhet a Szépművészeti új tárlatán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, A hermelines hölgy is látható lesz a tervek szerint a Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, Botticellitől Tizianóig című olasz reneszánsz tárlatán. Az értékes alkotást 80 milliárd forintos biztosítási összege példátlan az intézmény történetében.

A festményt a Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeum adja kölcsön a Szépművészeti Múzeum őszi nagyszabású tárlatára, amely további negyven rangos kölcsönző intézmény - köztük a párizsi Louvre, a madridi Prado, a firenzei Uffizi, a londoni National Gallery, valamint a New York-i Metropolitan és a Los Angeles-i Getty - 130 alkotását mutatja be a magyar közönségnek. A kiállított művek közt két évszázad legjelentősebb olasz festőinek - Botticelli, Bellini, Giorgione, Raffaello, Tiziano, Tintoretto - művei láthatók február közepéig.

Leonardo egyik legismertebb és leghíresebb festménye korábban Európában Lengyelországon kívül csak olasz múzeumokban volt látható, az elmúlt hét évben pedig a krakkói múzeumot sem hagyta el. A kép biztosítási értéke csaknem 80 milliárd forint, ehhez fogható összegű alkotás még nem szerepelt a Szépművészeti Múzeum kiállításán.

Baán László, az intézmény főigazgatója összehasonlításként elmondta, hogy korábban a Van Gogh-kiállítás legdrágábbnak számító, Íriszek című festményét 20 milliárd forint értékre biztosított a Metropolitan Múzeum, és a Sotheby's New York-i árverésén elkelt eddigi legértékesebb festmény - Picasso Pipázó fiúja - átszámítva szintén közel 20 milliárd forintért - 104 millió dollárért kelt el.

A hermelines hölgy Leonardo da Vinci egyik leghíresebb női portréja, amely a reneszánsz festő életművén belül is nagy jelentőséggel bír - mondta az InfoRádiónak Baán László. Nemcsak az olajkép számított új technikának, de a portré beállítása is szakít a hagyományokkal. A festmény valószínűleg a 16 éves Cecilia Galleranit ábrázolja, aki Ludocio Sforza, Milánó hercegének szeretője volt. A kép történetét 1789-ig homály fedi, ekkor került ugyanis Lengyelországba és a Czartoryski hercegi család birtokába.