Kurtág György Arany Oroszlán-díjat kap

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 1. 18:46
A Velencei Biennále keretében működő 53. Nemzetközi Kortárszenei Fesztiválon, a Teatro alle Tese - Arsenalén veszi át Kurtág György szeptember 27-én az életművéért odaítélt Arany Oroszlán-díjat; az ünnepi koncertet a torinói Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai élén a zeneszerző tanítványa, barátja és szintén külföldön élő honfitársa, Peskó Zoltán vezényli.

A karmester elmondta: akik Budapesten vagy másutt, ha csak rövid időre is Kurtág-tanítványok lehettek, "világszerte titkos szövetséget alkotnak, mert a vele való találkozástól fogva másként látják és hallják a zenét, mint mások".

Az Arany Oroszlán-díjat kétévente adják át; azzal a teljes fesztiváligazgatóság egyetértett, hogy idén Kurtág György kapja a díjat.

Peskó Zoltán tájékoztatása szerint a zeneszerző, akit általában nem igazán foglalkoztatják a hivatalos elismerések, az ünneplés, készül az Arany Oroszlán átvételére. Velencében még egy szakmai találkozót is elvállalt a Teatro La Fenice Apollinee termében, a díjátadást megelőző napon.