Először ad koncertet Magyarországon Leonard Cohen

Infostart
2009. augusztus 31. 15:10
Először ad Magyarországon koncertet Leonard Cohen, az elmúlt 40 év egyik legnagyobb hatású amerikai énekes-dalszerzője. A 74 éves előadóművész ma este lép fel a Papp László Sportarénában.

15 éves hallgatást tört meg Leonard Cohen, amikor 2008 januárjában bejelentette, hogy ismét turnéra indul. A 2009 novemberéig tartó, több mint 80 állomásos koncertsorozat létrejöttében a pletykák szerint közrejátszott, hogy 2005-ben kiderült: Cohen egykori menedzsere több mint ötmillió dollárt sikkasztott el a művész nyugdíjbiztosítási alapjából, valamint a kiadói jogokból befolyt összegből.

A szeptemberben 75. születésnapját ünneplő kanadai énekes, dalszerző, költő a kritikusok szerint korát meghazudtoló energiával mutatja be a több mint kétórás, két részes koncert programját, amelynek egyik első állomása tavaly nyáron a Glastonbury Fesztivál volt.

A turnén Leonard Cohen négy évtizedes pályafutásának legismertebb dalait adja elő, köztük a Suzanne, a First We Take Manhattan vagy az I'm Your Man című számokat. Egyik legismertebb dala, a Hallelujah tavaly karácsonykor két feldolgozásban a brit zenei slágerlisták első két helyén szerepelt, és Cohen eredeti dala is bekerült a top 40-be.

A dalról az énekes a kanadai közszolgálati adónak tavasszal adott exkluzív interjúban azt mondta: sokáig tartott, amíg felfedezték. "Azt hiszem, 1983-84 körül írtam a dalt, és egyedül Bob Dylan figyelt fel rá, aki koncerteken is játszotta. Jeff Buckley feldolgozásáig senki se törődött vele."

Leonard Cohen a pályafutását az ötvenes években költőként kezdte Kanadában, első kötete 1956-ban jelent meg. A hatvanas években gyűjteményes kötetei mellett regényei is megjelentek, ám végül megélhetési okokból az énekesi pályáját választotta, amikor 1967-ben az Egyesült Államokba költözött.

Dalainak visszatérő témája a szerelem, a szexualitás, a vallás, depresszió és a zene, olyan fogalmak, amelyek Leonard Cohen egész életét végigkísérték. A dalszerzéssel kapcsolatban az énekes zeneszerző a kanadai CBC-nek a következőket nyilatkozta:

"Sosem éreztem azt, hogy a nagy énekesek közé tartoznék. A magam kis területén tevékenykedtem, amiről úgy éreztem, hogy tudok valamit. A dalaimban önostorozás nélkül igyekeztem önvizsgálatot tartani, őszinte vallomást tenni a tehetség és a kemény munka hagyományai szerint."

Az elmúlt négy évtizedben Leonard Cohen munkássága az amerikai popkultúra részévé vált. A 74-éves énekes-dalszerző legismertebb slágereit este fél nyolctól adja elő a Papp László Budapest Sportarénában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást