Miklósa Erika: "Nem tartom magam szokványos operaénekesnek"

Infostart
2009. augusztus 25. 12:20
Nem szokványos operaénekesnek, hanem közvetítőnek tartja magát Miklósa Erika, olyannak, aki arra született, hogy adjon valamit az embereknek. Az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy módszeresen készül minden feladatra, a hétköznapi dolgokra is. Az operaénekes azt is elárulta: bár bejárta a világ leghíresebb operaszínpadjait, a Zámbó Jimmyvel énekelt duett révén jutott el igazán a szélesebb magyar közönséghez.

Sokan az Éj Királynőjével azonosítják Miklósa Erikát, hiszen ezzel a szereppel járta be a világot. Az énekesnő először nagyon utálta a beskatulyázást, ma azonban már büszke arra, hogy egyetlen szereppel tudott karriert csinálni, ráadásul egy olyannal, amely minden szoprán álma. Mozart "Varázsfuvoláját", és az Éj Királynő szerepét egy különleges, önálló kis szigetnek tartja az operairodalomban, mivel az átlagostól eltérő alkatot, idegrendszert és képességet kíván.

Miklósa Erika sosem figyelt arra, hogyan alakul mások pályája. Énekelni - ahogy ő mondja - brahiból kezdett, hiszen korábban magasugró szakedzőnek készült. Először esküvőkön szavalt és énekelt, itt hallotta őt egy énektanár, aki azt mondta neki: ő lehet a világ legjobb Éj Királynője. Miklósa Erika sorszerűnek tartja, hogy lehetőséget kapott az élettől az operaénekesi karrier megvalósítására.

Kiskunhalasról New Yorkba

Kiskunhalasról Szegedre került, a konzervatórium előkészítő tagozatára. Szegeden énekelte először színpadon a leghíresebb szerepét.

Az énekesnő sosem félt attól, hogy elveszíti adottságait. Mint mondta, hite mindig erős volt, és akiben ez megvan, annak nincs mitől félnie. Ha ehhez még szorgalom és kitartás is társul, akkor biztos a siker.

Számára egy feladat nagy előkészületet igényel. A világ legnagyobb operaszínpadait megjárt énekesnő rendszeresen sportol, odafigyel az étkezésére, sok folyadékot fogyaszt és arra is figyel, hogy mindig kipihenje magát. Pontosan meghatározza magának, hogy milyen feladat előtt áll, és annak elvégzéséhez milyen erőket kell mozgósítania. A fegyelmet nagyon fontosnak tartja, mint mondta, ezt a sportban tanulta meg.

Miklósa Erika nem szokványos karriert futott be. Nem járt a Zeneakadémiára, emiatt sokan bántották, ám ezt nem bánja, hiszen éppen ez ösztökélte őt kemény munkára. A sok bántás nem keményítette meg, inkább lágyabbá tette. Ma már sokkal inkább vállalom érzékenységemet, sebezhetőségemet, mint korábban - mondta az InfoRádióban.

Mozart mellett kacsintgat új műfajok felé is, kedveli például Bernstein már-már musicalbe hajló műveit, vagy azokat a dalokat, amelyeket Wolf Péter és Sztevanovity Dusán írt neki.Átértékelte az életét

Miklósa Erika 2008-ban arra kényszerült, hogy teljesen átértékelje az életét és a karrierjét. Ekkor vált el a férjétől, és énekesnőként is ekkor jutott el arra a pontra, amikor úgy érezte: számára kevés az, amit addigi élete nyújtott. A folyamatos külföldi utak során honvágy gyötörte, a számára Paradicsomot jelentő bakonyi otthonában szinte alig lehetett. Mindez nyugtalanná tette.

Az új feladatok azonban megtalálták őt. Eljátszhatta Mariát a West Side Storyban, majd Kálmán Imre műve, a Bajadér következett, amelyet kifejezetten nehéz feladatnak tart.

Miklósa Erika számára máig vannak olyan szerepek, amelyeket egyelőre nem merne eljátszani, ilyen például Verdi Traviatájának Violettája. Szavai szerint ehhez még lelkileg és fizikailag is kell egy-két év számára.

Imád főzni és egy sportegyesületet is vezet

Az énekesnő, aki civilben egy sportegyesületet vezet és imád főzni, a legprofesszionálisabbnak a New York-i Metropolitan színpadát érzi, ám számára a legnagyobb kihívást a magyar színpadok jelentik.

Bár sok kritikát kapott érte, mégis nagyon élvezte, amikor Zámbó Jimmyvel énekelt együtt. A Massenet Werther című operájából készült feldolgozást korábban Andrea Bocelli és Sarah Brightman is elénekelte, és Miklósa Erika el sem tudja képzelni, magyarul ki mással énekelhette volna el, és úgy érzi, Jimmy felnőtt a feladathoz.

Miklósa Erikát legközelebb New York-ban láthatja a közönség. Idén egy hónapot lesz ott, ahol 2004 óta visszatérő vendég. A repertoár a Varázsfuvola, valamint a Hoffmann meséi lesz.