Petőfi emlékút Kecskemétről Budapestre és Segesvárra

InfoRádió / MTI
2009. július 31. 15:10
Petőfi Sándor halálának 160. évfordulója emlékére Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökének vezetésével egy diákcsoport Budapestre utazott, míg egy másik csoport Bányai Gábornak, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének a vezetésével Segesvárra indult pénteken Kecskemétről.

Azokat a diákokat és nevelőiket viszik el az emlékútra, akik a Bács-Kiskun megyében Petőfi Sándor életéről rendezett iskolai vetélkedőkön sikeresen szerepeltek, de Délvidékről, Bácskertesről is érkeztek fiatalok - mondta Lezsák Sándor az indulás előtt az MTI-nek.

Az Országgyűlés alelnöke beszámolt arról, hogy megkoszorúzzák Petőfi szüleinek, feleségének és kisfiának sírját a Kerepesi temetőben, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum emlékkiállítását tekintik meg, utána a parlamenti látogatást tesznek, majd a Pilvax kávéházban megemlékeznek március idusáról is.

Az emléktúra buszköltségét a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat fedezi, a Pilvaxban az V. kerületi önkormányzat lesz a vendéglátó, a parlamenti vendéglátást pedig Lezsák Sándor biztosítja.

Kecskemétről egy autóbusszal népes küldöttség indult Segesvárra is, ahol a megyei közgyűlés elnöke, Bányai Gábor emlékezik meg a költőről.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc végnapjaiban 1849. július 31-én Segesvár mellett felmorzsolódott az erdélyi hadsereg. Ebben a csatában tűnt el Bem József segédtisztje, Petőfi Sándor honvédőrnagy, a forradalom és szabadságharc költője is.